На річці Тиса у Рахові помічені крижні

листопада 30 / 2021

Крижень звичайний – вид родини качкових, ряду гусеподібних. Найбільша та найпоширеніша дика качка, яка є предком домашніх качок.
Крижень живе переважно на прісних водах, особливо стоячих і зарослих очеретами, травою. Швидкоплинна Тиса у своїх верхів’ях має швидку течію, а тому не приваблює крижнів. Проте, ці качки нерідко зупиняються тут, коли здійснюють сезонні міграції – прямують у вирій. Так можна перепочити, відновити сили і підгодуватися. Крижень переважно живиться: 🦟🕷🐸🐟
🔹 рослинною їжею;
🔹 комахами;
🔹 молюсками;
🔹 дрібною рибою;
🔹 пуголовками;
🔹 ракоподібними;
🔹 навіть жабами.

Раціон залежить від пори року. Взимку, звісно, він доволі збіднений.
Самець вагою до 2 кг, самка – 1,4 кг. Оперення самки бурого кольору з різними відтінками у вигляді камуфляжу. Самець виглядяє яскравіше, завдяки переливчастому пір’ю темно-зеленого кольору голови та шиї.
На зиму крижень відлітає в тепліші краї. В умовах гірської Рахівщини крижні найчастіше трапляються під час сезонних перельотів. В окремі роки з теплими зимами вони можуть залишитися зимувати на Закарпатті. Однак, обирають райони, де Тиса має повільну течію і утворює заплави. Якщо ж брак їжі примушує їх мігрувати, зрідка їх можна спостерігати і в гірських районах.
Науковці заповідника уважно спостерігають за сезонними міграціями птахів. 🕵️‍♀️
❗️ Вид потребує охорони, перебуває під захистом Бернської та Боннської конвенцій, Угоди про охорону афро-євразійських мігруючих водоплавних птахів.


Фото та текст Юрій Попович
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар