Збережена лікарня: Робота медичної установи на Закарпатті

жовтня 10 / 2021



Після медичної реформи вторинної медицини чимало сільських, або ж дільничних лікарень, не виконали вимог Нацслужби здоров’я України та втративши фінансування, фактично перестали існувати. У Дубівській громаді вирішили зберегти місцеву лікарню. У яких реаліях працює медперсонал, з якими проблемами і труднощами. Лікарню у селищі Дубове на Тячівщині заснували у 1947-му році. Упродовж майже двадцяти років вона мала статус районної.

Тут надавали спеціалізовану медичну допомогу сільському населенню гірського регіону Тячівщини – від Нересниці до Усть-Чорної та Лопухова. В минулому стаціонарне відділення нараховувало 125 ліжок. Внаслідок медреформи частину відділень оптимізували. А з утворенням Дубівської територіальної громади лікарню передали в комунальну власність. Починали з двох пакетів – стаціонарної та поліклінічної допомоги. Зараз лікарня поширила перелік послуг і надає також паліативну допомогу. Заклад загалом обслуговує близько п’ятдесяти тисяч населення.Терапевтичне відділення лікарні розраховане на 30 ліжок.

Тут облаштували палату інтенсивної терапії та 8 паліативних ліжок. З початку року тут пролікували понад півтисячі пацієнтів.

Діє й поліклінічне відділення, де амбулаторно прийняли понад 6 з половиною тисяч людей. За словами керівника медустанови, болючою темою є обладнання лікарні, яке роками не оновлювалося. Але минулого року, коли постало питання про подальше існування лікарні мешканці Дубового та сусідніх громад гуртом закупили обладнання, яке вимагала Нацслужба здоров’я, – дефібрилятор, апарат ШВЛ та інше. Частково поновили й інше устаткування – придбали кардіомонітор, фетальний монітор плода, апарат ЕКГ, відсмоктувачі та інше. Та все ж чимало апаратури потребує оновлення.

І в цьому на допомогу дубівчанам обіцяють прийти японці.До опалювального періоду в лікарні вже готові, майже стовідсотково закупили тверде паливо.Цього року в лікарні провели косметичний ремонт першого поверху, замінили вхідні двері та зробили будівлю доступною для маломобільних груп населення. Медики кажуть: звісно, проблем у закладі вистачає, як і у галузі загалом.В місцевій владі розповідають: утримання лікарні обходиться недешево – приблизно у мільйон гривень на рік.

Тому шукають можливості для того, щоби провести ремонтні роботи у будівлі та покращити оснащення медзакладу з допомогою державних і грантових програм. У селищній владі переконують: дбають про здоров’я своїх мешканців, тому продовжать роботу з пошуку додаткових джерел для фінансування необхідних робіт. Тим часом, попри всі труднощі, колектив Дубівської лікарні продовжує працювати над якістю медичних послуг і повертати горянам найцінніше – здоров’я.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар