Депутати не підтримали ідею будівництва міні-ГЕС в Ужгороді

жовтня 09 / 2021
Під час сесії Ужгородської міської ради у четвер, 7 жовтня, депутати зняли з розгляду питання щодо виділення землі для будівництва міні-ГЕС на річці Уж та для облаштування дамби поблизу Боздошського парку.

У проектах рішень сесії Ужгородської міської ради щодо відведення земельних ділянок були пункти про 0,8 га для Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса (БУВР) для облаштування гідроспоруди та 0,4 га для компанії «Ренер» для будівництва міні-ГЕС на Ужі. У сесійному залі на початку засідання було жваве обговорення цих ідей, зокрема, йшлося про недостатнє інформування громадськості щодо таких важливих рішень.

Фракції «Батьківщини», «Європейської солідарності» та «Рідного Закарпаття» заявили, що не будуть голосувати за відведення земельної ділянки для будівництва міні-ГЕС на Ужі. Також вирішили зняти з розгляду і пункт щодо виділення землі для БУВР річки Тиса для облаштування гідротехнічної споруди на річці Уж.

Чіпак під час сесії Ужгородської міськради у четвер, 7 жовтня, зазначив, що наразі йдеться про «екологічний міжнародний проект»: «Говоримо про канал, який проходить через Боздош, і гідротехнічні споруди по обидва боки річки. Планується обводнення території парку, староріччя річки Уж, а також будівництво тимчасової підпірної споруди в районі підвісного моста», – зазначив Володимир Чіпак. Також він додав, що проект із облаштування дамби попередньо не передбачав будівництво міні-ГЕС.

Як під час обговорення зазначив депутат Ужгородської міськради Олександр Волосянський (фракція «Слуга народу»), питання потребують детального вивчення та консультацій із науковцями: «І щодо дамби, і щодо міні-ГЕС хотів би звернутися до міського голови, що ці питання зараз розглядаються без належних громадських слухань, без обговорень із науковцями. Зараз саме завдяки громаді ця земля не буде виділятися під ГЕС і під дамбу, тому що є розголос».

У залі також звучали звинувачення на адресу міського голови Богдана Андріїва щодо зв’язків родини мера з компанією «Ренер», якій планували виділити землю для будівництва міні-ГЕС. Зокрема, адвокатка Наталія Майстренко зазначила: «Це корупційний інтерес і використання грантових коштів. Ідея перетворена для заробляння грошей».

Відтак депутати вирішили зняти з розгляду відповідні пункти у проекті рішень про виділення двох земельних ділянок поблизу Боздошського парку. Питання відправлять на додаткове вивчення, також їх можуть повторно винести на розгляд міської ради.

За даними YouControl, компанія «Ренер» заснована в Ужгороді у 2010 році, власник – Сергій Ковач, син народного депутата України сьомого скликання Василя Ковача. ТОВ «Ренер» входить до групи компаній родини Ковачів, яка має спільний бізнес з родиною Андріївих. Зокрема, серед засновників ТОВ «Ренер» був теперішній мер Ужгорода Богдан Андріїв та його рідний брат Андрій Андріїв.





Категорія : Суспільство


Залишити Коментар