Як закарпатці зберігають цибулю на зиму

жовтня 07 / 2021

Щоб зберегти урожай цибулі свіжим якомога довше, важливо не лише створити відповідні умови, а й правильно підготувати самі овочі. Наші ощадливі бабусі використовували для цього різні способи підготовки цибулі до зберігання, які актуальні і сьогодні, - пише Сімейний Сад.
🔸Підвішування
Щоб урожай не заразився різними захворюваннями і не почав гнити, його потрібно зберігати в добре провітрюваному приміщенні. Крім того, важливий і сам спосіб зберігання. Якщо підвісити овочі, можна забезпечити вільний доступ до них свіжого повітря і захистити їх від гризунів.
Такий спосіб зберігання дозволяє розміщати в одному приміщенні значно більше цибулин. Розкладіть овочі по сітках, мішках з нещільного матеріалу, а потім порозвішуйте їх по заздалегідь підготовлених гачках.
🔸Укутування
Якщо зберігати цибулю при температурі нижче 0°С, вона швидко замерзне і зіпсується. Щоб уникнути цього, можна вкрити урожай соломою, тирсою або простою ковдрою, якщо вона виготовлена з повітро- і вологопроникного матеріалу. Цей спосіб можна використовувати в разі потреби, наприклад, перед початком сильних морозів.
Зверніть увагу, що цибуля здатна переносити короткочасне зниження температури, але при тривалому впливі холоду її обов'язково потрібно вкутувати.
🔸Крейда
Якщо посипати овочі шаром тертої крейди, він буде вбирати надлишки вологи, тим самим запобігаючи загнивання врожаю. Ця хитрість особливо актуальна для приміщень, в яких рівень вологості завжди тримається вище допустимого (більше 65-75%). Щоб прибрати надлишки вологи, на кожні 10 кг цибулі витрачайте не менше 200 г тертої крейди.
🔸«Коса»
Цибуля, заплетена в "коси" і підвішена під стелею, краще провітрюється, за рахунок чого термін її зберігання значно збільшується. Такий варіант особливо хороший для червоних сортів, так як вони відрізняються меншою лежкістю. Крім того, в підвішеному вигляді овочі будуть захищені від гризунів, а якщо в в'язанці з'явиться підгнилий екземпляр, його буде набагато простіше помітити і видалити.
Щоб сплести "косу", вибирайте цибулини з міцним, здоровим, а головне, довгим бадиллям (не менше 10 см). Прив'яжіть до першого овочу довгу мотузку і починайте підплітати до неї інші цибулини, утворюючи косу. Щоб плетіння не розвалилося, намагайтеся робити його більш щільним.
А як ви зберігаєте цибулю? Діліться власними секретами.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар