На Закарпатті массово збирають плоди які лікують інфекції та віруси

жовтня 05 / 2021

Шипшина, або як на Рахівщині ще звикли на неї казати, – дика троянда, є дуже важливою для місцевих жителів.


Зазвичай на Рахівщині шипшину збирають до заморозків, оскільки навіть слабке підмерзання знищує їх лікарські властивості. До аптеки жителі Рахівщини купувати плоди шипшини не ходять, адже самі заготовлюють її на зиму. Зрілі ягоди визначити неважко – вони яскраво-оранжевого або червоного кольору і тверді на дотик. Місцеві жителі сушать плоди у домашніх умовах, в сушарці або печі при температурі 90-100 °С, але при цьому стежать, щоб вони не підгорали. Правильно висушену сировину буро-червоного або жовтого кольору зберігають в закритих банках або мішках, які господарки шиють самі. У постарших людей ці мішечки висять над пічкою, або на грубці. Для того, щоб плоди були корисним для здоров’я, важливо вчасно зібрати плоди, правильно висушити і заварити. Тому потрібна зберігати у сухому місці, та зібрати вчасно, до заморозків.

Багато вчених вважають батьківщиною шипшини гірські схили Ірану і Гімалаїв, але шипшина всипала і рахівські гори своїми кущами, квітами та плодами. Ягоди шипшини привертають увагу і птахів, і тварин, але головним шанувальником і збирачем дарів шипшини є, звичайно, людина.

Марія називає плоди шипшини «плодами життя» за те, що в них багато вітамінів та інших корисних речовин.

«Плоди шипшини завдяки високому вмісту вітамінів надають загальнозміцнюючу дію на організм. Якраз у час пандемії ці плоди просто необхідно тримати в будинку та пити чай з них. Вони ефективні при інфекціях, вірусних захворюваннях, а також зміцняють після операції. Знати про такі дари від Бога як шипшина і не збирати лікарство таке – це просто гріх. Шипшина зберігає мені молодость, хоча мені вже 68 років», – додала Марія.

З відкритих джерел ми також дослідили чим же шипшина корисна, а також які у неї протипокази.


Корисні властивості шипшини
Зрілі плоди шипшини містять на 100 г 14-60 г води, 1,6-4 г білків, 24-60 г вуглеводів, 4-10 г харчових волокон, 2-5 г вільних органічних кислот; також велику кількість мінералів (калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, залізо, мідь, марганець, хром, молібден, кобальт) і вітамінів (B1, В2, B6, K, E, РР, С) дубильні речовини, барвники, каротин, рибофлавін, лимонну і яблучну кислоти, цукри, фітонциди, ефірні масла.

Вітаміну С в шипшині в 5-10 разів більше, ніж в чорній смородині, в 40 разів більше, ніж в лимонах.

Шипшина очищає кровоносну систему, покращує обмін речовин, багата на вітаміни, застосовується при малокрів’ї, цинзі, при хворобах нирок і сечового міхура, печінки.

Шипшина використовується як загальнозміцнюючий, вітамінний та тонізуючий засіб, послаблює розвиток атеросклерозу, підвищує опірність організму при інфекційних захворюваннях: для цього 2 ст. ложки подрібнених сухих плодів залити 1/2 л води, кип’ятити 15 хв на слабкому вогні, настояти, закутавши на ніч, процідити. Приймати з медом протягом дня як чай і замість води.

У коренях шипшини багато дубильних речовин, тому їх використовують в якості в’яжучого засобу. З насіння шипшини отримують масло, що містить жирні кислоти і вітаміни. Воно має протизапальні і ранозагоювальні властивості.

Відвар плодів і коріння шипшини має багато корисних властивостей. Він є полівітамінним, жовчогінним, слабким сечогінним, знижуючим кров’яний тиск засобом, сприяє виробленню червоних кров’яних тілець, зміцнює судинну стінку (застосовується при носових кровотечах у дітей), покращує апетит. Особливою популярністю користується настій ягід шипшини, який готується наступним чином: 2 столові ложки сухих ягід потовкти, залити 2 склянками окропу, настояти в термосі 6-8 годин, обов’язково процідити через кілька шарів марлі. Пити дітям від 1/4 до 1/2 склянки, дорослому по склянці тричі на день перед їжею протягом трьох тижнів.

Сік з шипшини корисний для нормальної роботи нирок, печінки, шлунка і шлунково-кишкового тракту, виводить шлаки, нормалізує кровообіг, підвищує опірність організму при інфекційних захворюваннях, сприяє росту, підвищує імунітет, активізує обмінні процеси в організмі, покращує пам’ять, стимулює функцію статевих залоз, захищає від раку, застуди і грипу, знімає головний біль. Є найпотужнішим антиоксидантом і має чудовий смак. Також соки шипшини добре втамовують спрагу.

Народна медицина давно звернула увагу на корисні властивості шипшини. Її плоди використовують як полівітамінний засіб при гіпо- або авітамінозах, для профілактики інфекційних захворювань, як сечогінний, жовчогінний, протизапальний, ранозагоювальний засіб. Настій уповільнює розвиток атеросклерозу, стимулює функції статевих залоз, послаблює і зупиняє кровотечі, зменшує проникність і крихкість кровоносних судин, допомагає при опіках і обмороженнях. Масло шипшини стимулює регенерацію пошкоджених тканин шкіри і слизових оболонок. Тому його застосовують зовнішньо при неглибоких ушкодженнях шкіри, а також при тріщинах сосків у годуючих матерів, трофічних виразках, дерматитах.


Небезпечні властивості шипшини
Не рекомендується використовувати шипшину людям, у яких порушений рух крові. Крім цього, якщо у Вас підвищений артеріальний тиск, не приймайте спиртових настоянок шипшини. Такі препарати як раз рекомендуються гіпотонікам. А для зниження артеріального тиску слід приймати тільки водні настої шипшини. Гіпотонікам же не рекомендується приймати водний настій.

Якщо Ви будете дуже довго пити препарати з шипшини, то це може негативно позначитися на роботі печінки. Вам може загрожувати навіть неінфекційна жовтяниця.

Препарати з коренів шипшини гальмують виділення жовчі. Також відвари коренів цієї рослини не рекомендується приймати людям, що страждають запорами – стан може погіршитися. Для врівноваження впливу шипшини на травну систему, одночасно з нею використовуйте зілля селери, кропу або петрушки. Це дозволить знизити газоутворення, яке також може бути викликане вживанням шипшини у великих кількостях.

Категорично протипоказані будь-які препарати з шипшини людям, схильним до тромбоутворення і тромбофлебіту.

Якщо у Вас проблеми з серцем, ставтеся до вживання шипшини з обережністю. При запаленні внутрішньої оболонки серця (ендокардиті), а також при деяких інших хворобах серця не слід приймати препарати з шипшини у великих кількостях.

Обережно до настойок з шипшини слід поставитися людям з будь-якими дерматологічними проблемами. Якщо Ви з їх числа, то перед лікуванням шипшиною проконсультуйтеся із своїм лікарем.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар