Як забезпечити організм вітаміном D восени?

вересня 22 / 2021
Як забезпечити організм вітаміном D восени?
Дефіцит вітаміну D може призвести до рахіту в дітей, порушення обмінних процесів та сну в дорослих, а також бути одним із чинників виникнення психічних порушень та зниження адаптаційних властивостей організму (https://cutt.ly/kEf6f0R).
Наша імунна система потребує вітаміну D, щоби мати міцні зуби та кістки та імунну відповідь патологічним бактеріям та вірусам.
▪️Джерела вітаміну D
Пам’ятайте, що синтез вітаміну D відбувається саме в шкірі під впливом сонячного випромінювання. Однак, варто розуміти, що такий спосіб отримання вітаміну D може бути недостатнім (особливо — в осінньо-зимовий період). Також потрібно остерігатися небезпек, — прямих сонячних променів, адже надмірна прихильність до засмаги підвищує ризик виникнення раку шкіри, про який ми вже розповідали (https://cutt.ly/OEgrUJx).
Спробуймо знайти ідеальний баланс достатньої кількості сонячних променів та інших джерел вітаміну D. У невеликій кількості вітамін D міститься в продуктах харчування.
Серед них:
✅ Жирна морська риба (лосось, сардини, оселедець, скумбрія)
✅ Червоне м’ясо
✅ Яловича печінка
✅ Яєчні жовтки
✅ Молочні продукти (вершкове масло, твердий сир, домашній сир тощо).
🔎 Зазвичай — регулярного вживання цих продуктів і перебування на вулиці 10–15 хв у весняно-літній період (у зимовий період трішки більше часу) достатньо для того, щоби здорова людина отримала необхідну кількість вітаміну D.
▪️Якою є добова норма вітаміну D?
Для різного віку така норма різниться.
Щоби визначити потрібну саме вам кількість вітаміну D передовсім необхідно здати аналіз для визначення його концентрації в сироватці крові. Залежно від отриманих показників рівня вітаміну D лікар може призначити корекцію вашого раціону, тривалості сонячних ванн, а може призначити прийом дієтичних добавок.
Люди з груп ризику, яким радять проходити тестування на рівень вітаміну D в крові:
➖ Люди з ожирінням (з високим індексом маси тіла),
➖ Люди з незбалансованим та нераціональним харчуванням,
➖ Люди із захворюваннями шлунково-кишкового тракту та неврологічні розлади,
➖ Люди літнього віку, особливо, якщо вони не виходять із дому.
Іншим рутинна перевірка на рівень вітаміну D не потрібна.
Збалансоване й раціональне харчування — ефективна профілактика дефіциту вітаміну D.
#піклуючись_про_cебе #ЗдороваУкраїна
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар