На Закарпатті відбулося виїзне засідання Комітету ВРУ з питань інтеграції України до ЄС

вересня 16 / 2021

Протягом 15–16 вересня 2021 р. на Закарпатті з робочим візитом перебуває Комітет Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу та Консультативна місія ЄС в Україні (КМЄС).

Сьогодні у Закарпатській ОДА відбулося виїзне засідання Комітету ВРУ з питань інтеграції України до Європейського Союзу.

Учасники заходу обговорили стан виконання Стратегії інтегрованого управління кордонами та підтримку з боку ЄС та реформування митної системи відповідно до норм ЄС. Йшлося, зокрема, й про залученість Закарпаття в програмах транскордонної співпраці та стан їхньої реалізації.

«Те, що відбувається в регіонах, має вирішальне значення для прогресу України. Стратегічний підхід до реформ залежить від ефективної координації між Києвом та регіонами», – зазначив Антті Хартікайнен, голова Консультативної місії ЄС.

За його словами, регіональне представництво КМЄС у Львові розширює свою діяльність на всі сім областей Західної України, включаючи Закарпаття.

«Місія намагається адаптувати свою роботу до кожного регіону. Інтегроване управління кордонами та боротьба з транскордонною злочинністю особливо важливі для цієї частини України. Ці напрямки серед пріоритетів і для ЄС, оскільки тісно пов'язані з безпекою Євросоюзу і безвізовим режимом, який зараз є реальністю для українців», – додав Антті Хартікайнен.

У виїзному засіданні взяли голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе, перший заступник голови Закарпатської ОДА Мирослав Білецький, представники центральної виконавчої та місцевої влади, європейські партнери та ін.

«Історично так склалося, що Закарпаття знаходиться в серці Європи, тому для нас європейський вектор зовнішньої політики держави є надзвичайно важливим. Це точка на мапі, яка б мала стати логістичними, інвестиційними та туристичними воротами України в ЄС, а отже регіоном активних ділових контактів та надходжень до бюджету», – наголосив Мирослав Білецький.

У Закарпатській області назріла гостра необхідність розбудовувати прикордонну інфраструктуру та будувати нові пункти пропуску.

Пріоритетними є 5 об’єктів: автомобільні КПП «Дийда – Берегдароц» та «Велика Паладь – Нодьгодош» на українсько-угорському кордоні, «Біла Церква – Сігету Мармацієй» на українсько-румунському кордоні, «Соломоново – Чієрна» на українсько-словацькому кордоні, а також пішохідно-велосипедний КПП «Лубня – Волосате» на українсько-польському кордоні в межах Закарпаття.

Як зауважив перший заступник голови облдержадміністрації, пріоритетним також повинен стати пункт перетину «Яблунівка» на українсько-румунському кордоні, адже він матиме неабиякий туристичний потенціал, дасть можливість відкрити для європейців унікальні бальнеологічні курорти регіону.

Керівництво області звернулося до Комітету із пропозицією взяти під особистий контроль питання внесення змін до діючих міждержавних угод щодо 4 майбутніх пунктів пропуску.

«Розбудова прикордонної інфраструктури у межах Закарпаття – питання напрочуд актуальне, а потреба у нових пунктах перетину щороку тільки зростатиме. Тому для нас на цьому етапі дуже важлива підтримка центральних органів влади, профільного міністерства, аби посприяти якнайшвидшому оформленню нових угод. З ними ми станемо ще на крок ближчими до появи нових пунктів пропуску на кордонах України у межах Закарпатської області із чотирма європейськими державами», – підсумував Мирослав Білецький.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар