На Закарпатті шкільні товари беруть по мінімуму: батьки не впевнені, що діти навчатимуться

серпня 20 / 2021


Інформує: Дзеркало Закарпаття


Підприємці, що торгують товарами до школи, скаржаться на зниження продажів цьогоріч. Кажуть, українці не поспішають скуповуватись, бояться чергового локдауну. Ціни на канцелярію та шкільний одяг не змінилися, порівняно з 2020 роком.
На Центральному ринку в Полтаві зошити на 12 аркушів коштують від 5 грн, на 18 - 7 грн. Дерев'яні лінійки продають по 10 грн, ручки від 5, кольорові олівці по 30, пластилін – 35, гумка, точилка - 10 грн, набір пензлів – 35 грн. Фарби-гуаш – 80 грн, обкладинки для зошитів – 2 грн за 10 шт. Щоденники пропонують по 20, 30, 70 грн. Сумки для спортивної форми та змінного взуття коштують 75 грн.
Продавці п'ють каву, дехто нудьгує. Покупців немає. Поодинокі перехожі дивляться побіжно на товар і йдуть далі.
"У найдорожчих щоденниках є математичні формули, таблиця множення, правила з різних предметів, табель, цікавинки. На них і попит більший. Дешевих узагалі ніхто не хоче купувати. Люди бояться локдауну. Багато канцтоварів у школярів залишилось із 2020 року. Діти мало вчилися. Продажі цьогоріч впали на половину. Беруть по п'ять зошитів у лінійку та клітинку, дві ручки, два олівці, обкладинки на зошити. Зрідка пенал і щоденник. Скромно. Бо батьки не впевнені, що діти навчатимуться", - розповідає продавчиня Світлана Мальцева, 67 років.
Торік на ринку в цей час було вдвічі більше покупців, додає вона.
"Може, до листопада діти походять у школу і все. Торік ціни на шкільні товари були такі ж. Немає смислу їх піднімати. Люди беруть по мінімуму. Це раніше ходили на шкільні ярмарки, а зараз все можна докупити після початку навчання. І канцелярія продається всюди: на ринках, у продуктових супермаркетах, дешевих магазинах, як-от "Аврора", - каже Світлана Леонідівна.
"Я забігала на днях у той магазин. Люди там пакетами набирають дешеві зошити. Зошит із кольоровою обкладинкою – по 1,50 гривні, а на базарі такий коштує 5 гривень", - виглядає із сусіднього намету з сумками продавчиня Любов Дудник, 39 років. Половина її товару - шкільні портфелі.
"Рюкзаки купують тільки для першокласників. Щодо старших кажуть - є торішній. Для першокласників дехто бере ортопедичні. Але в основному купують простенькі. Ортопедичні коштують 650 гривень, а звичайні – 350. Я вважаю, що ортопедичний на перший клас великий буде. І він важкий для дитини. Носить школяр, в якого зріст трохи більше метра, а рюкзак висить набагато нижче пояса. На перший клас треба брати невеличкий. Щоб влізли олівці, альбоми. А все інше є в класі", - розмірковує Любов Миколаївна.
За словами продавців, продажі шкільних рюкзаків впали на 70%.
"Торік я перед школою продала 74 рюкзаки, а зараз поки що дев'ять. Більше купують дорожніх сумок для студентів", - додає Любов Дудник.
"Нема торговлі, нема бажання говорити, - каже продавчиня біля іншого кіоску з рюкзаками й сумками, імені не називає. - Усі на морях, у таборах. Рюкзаки в закупці дорогі. Їх беруть мало. Ортопедичні в мене по 1800 гривень, а з м'якою спиною – 350. Їх купують для дітей від першого до четвертого класу. Дітям від п'ятого класу беруть рідко. Бо раптом що, вони перші йдуть на карантин. А для старшокласників будуть щось шукати за кілька днів до вересня. Так було завжди, вони не поспішають".
Класичний костюм на хлопчика на базарі коштує від 500 грн.
"Є брючні костюми по 1100 гривень. Там краща якість, надійна торгова марка. Шиють у Миргороді. Через карантин усе змінилося в гірший бік. Нема людей взагалі. Кожен боїться, чи буде школа, ще думають. Торік купували більше одягу дітям", - каже продавчиня. Не називається.
Спідниці класичного стилю продає по 250-350 грн, блузки на дівчинку – по 300-350 грн, сорочка на хлопчика – 350 грн, брюки – 350 грн. 725 грн коштуватиме комплект зі спідниці та блузки з коротким рукавом для дівчинки. Сарафан – 300-625 грн. Вишиванки коштують від 450-600 грн. Вишита сукня обійдеться від 850 грн.
"На перший клас дитині беруть все по одному – спідницю і блузку дівчатам, брюки й сорочку – хлопчикам. Форми не вимагають, аби дитині зручно було. Більше скуповуються для дітей молодшої школи. Місяць школярі точно походять, одяг все одно треба", - додає вона.
У спеціалізованому магазині канцтоварів у Полтаві альбоми для малювання по 25 грн. Шкільні щоденники у твердій обкладинці коштують 40 грн, зошити на 12 аркушів – 3,50 грн. Набір кольорових олівців обійдеться в 50-75 грн, ручки – 5-7 грн, прості олівці – по 8 грн.
Біля однієї з полиць 36-річна Юлія Ярославська обирає зошити для 10-річного сина Микити.
"Куплю два зошити в клітинку, два в лінію і ручку з олівцем. Щоденник взяла в АТБ ще в липні за 40 гривень, бо просто сподобався. Син захоплюється футболом, а на обкладинці намальовані м'ячі. Рюкзак у малого фірми Adidas ще з 2020 року лишився. Спеціально для школи не купую вже років два. Жодного одягу не братиму. У сина є кросівки, чорні джинси й кілька футболок. Зараз така школа, що нема смислу купувати якісь піджаки й брюки. Якщо схоче – піде на уроки в спортивному костюмі. Уже зникла традиція скуплятися до школи на спеціальних ярмарках. Усе доступно в мережевих магазинах і через інтернет. Я скуповуюсь на розпродажах. Для мене головне, щоб дитині було зручно", - розповідає Юлія.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар