Закарпатка у скансені презентувала свою колекцію вишитих рушників (Фото)

травня 09 / 2021

5 травня, у цей світлий Великодній період, одна із локацій Закарпатського музею народної архітектури та побуту вбралася в десятки неповторних вишитих рушників: колекцію своїх рукотворних робіт вперше на широкий загал представила мешканка с.Кострино, що на Великоберезнянщині, Ганна Миколаївна Беряк. Яскраві, вишукані, багаті за колористикою й орнаментами, водночас неймовірно теплі й гармонійні, ці витвори мистецтва одразу притягують погляди, нагадують про наші споконвічні традиції, повертають до бабусиної хати, де все просякнуте любов’ю і добром. Це особливо відчувалося там, у скансені, біля садиби з с.Гусного Великоберезнянського району.

Пані Ганна – педагог за фахом, 47 років пропрацювала вчителькою молодших класів Костринської школи. Про своє захоплення рукоділлям розповідає так: «Мені було п’ять років, коли мама дала шматок домотканої тканини, голку з ниткою, показала, як зав’язувати вузлик. І я почала вишивати. Вишивання для мене – це свято. Бачите, кожен рушник інакший, з якоюсь родзинкою. Мене не стільки цікавить візерунок, як підбір кольорів – щоб вони гармонійно поєднувалися. Щодо техніки, то деколи використовую «низинку», але в основному рушники вишиваю «хрестиком». Звикла працювати паралельно над двома-трьома рушниками, під настрій. Надаю перевагу характерним для Березнянщини кольорам – спокійним, пастельним, ніжним. Улюблене поєднання – вишневий з рожевим. Насправді тут лише невеличка часточка моїх робіт».

Для своєї дебютної виставки Ганна Беряк обрала сорок вишитих рушників. Кожен вражає красою і неповторністю, цікавим орнаментом, акуратністю техніки, гармонією кольору, вишуканості і смаку. Від кожного віє материнською піснею, сімейним затишком, душевним теплом. А ще в доробку мисткині є вишиті бісером ікони, деякі з них вже давно прикрашають місцеві храми.

Вишивана краса привернула увагу численних відвідувачів скансену. Прийшли познайомитися з творчістю талановитої народної майстрині і представники інтелігенції краю, серед яких земляк пані Ганни, заслужений художник України Іван Дідик, керівниця Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Наталія Петій-Потапчук, викладачка Ужгородського музичного коледжу ім.Д.Є.Задора, заслужений працівник культури України Надія Підгородська, заслужена артистка України Надія Гораль, хореографи Людмила Вайзер і Василина Синичка, представники ЗМІ тощо.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар