Центр реабілітації для осіб з інвалідністю у Великому Березному перенесуть або закриють (фото, відео)

лютого 27 / 2021
Про можливе закриття Обласного центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю в Великому Березному вчора, у вівторок, 23 лютого, у мережі Facebook повідомила місцева мешканка, волонтерка Римма Митрак. Цю інформацію нині Суспільному підтвердила і завідувачка центру Ярина Кич.

"Обласний центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю" — комунальна установа. Розміщений заклад на першому поверсі Великоберезнянської райлікарні з 2012-го року. Завідувачка центру розповіла: 19 лютого дізналася, що їхній заклад можуть закрити. Адже приміщення орендують, а тепер там хочуть розмістити дитяче відділення лікарні відповідно до вимог Національної служби здоров’я.

"Минулого тижня мене покликали на нараду до голови ОТГ і зачитали той лист, — розповіла Ярина Кич. — У тому листі було про те, що для того, щоб районна лікарня отримала пакет і через НСЗУ (ред. Національна служба здоров’я України) отримала кошти, то Дитяче відділення треба зробити тут. Треба робити відділення, які відповідають вимогам".

Реабілітаційний центр наразі відвідують близько 60-ти пацієнтів.

"Старалися зробити тут максимально комфортні умови, щоб вони прийшли в нормальне приміщення, зробили їм цілодобове перебування, тобто вони приїжджали в понеділок, а їхали в п’ятницю, — сказала завідувачка центру. — І так, якщо було лікування два тижні, то так тривало два тижні. Наше відділення єдине з цілодобовим перебуванням – з ліжками, з комфортом, з усім".

За словами Ярини Кич, до центру можна вільно заїхати на візку, там немає пандусу, тому для закладу, якщо говорити про можливий переїзд, будь-яке приміщення не підходить.

Персонал центру складається із 7 працівників. Логопедка Олександра Оленич розповіла: спочатку боялась цієї роботи, тому що не уявляла, що є діти, котрі взагалі не можуть розмовляти.

"Коли з таким не стикаєшся, то не знаєш про це. Є такі дітки, котрі й не розмовляють, є такі, що мають відхилення, є затримка в розвитку. Ми працюємо, робимо логопедичні вправи", — сказала логопедка.

Психологиня Аліна Кирлик додала: з дітьми вони працюють постійно, вони потребують допомоги, тепла й любові: "Ми хочемо це їм дати. Я не знаю, як можна закривати Центр, де допомагають дітям".

Зробити на першому поверсі лікарні, де зараз розміщений Обласний центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю, дитяче відділення запропонувала директорка Великоберезнянської райлікарні Світлана Голош. Вона пояснила: у райлікарні з самого початку не працює ліфт і на 2-3 поверхи нема доступу, хоча має бути інклюзивний доступ.

"Крім того, що не маємо інклюзивності, не маємо де лікувати дітей, — сказала директорка. — Якщо ми не будемо виконувати вимоги НСЗУ, з нами просто Національна служба розірве договір. Тому я просила керівництво ОТГ вишукати можливість для переміщення реабілітаційного центру".

Голова Великоберезнянської територіальної громади Богдан Кирлик каже: питання щодо закриття чи перенесення Центру в інше приміщення поки не вирішене.

"Договірні відносини між керівництвом Реабілітаційного закладу були із нашою районною радою. Тепер впало все на наші плечі. Ми маємо прийняти якесь рішення, тому я ініціював зібрання керівників усіх структурних підрозділів медичного напрямку. Ми жодного рішення не прийняли, тому що була така розмова-обговорення, як з того виходити. Не звучало тоді на нашій нараді такого, що треба закривати реабілітаційне відділення", — сказав Богдан Кирлик.

За словами Богдана Кирлика, шукатимуть варіанти для вирішення цієї ситуації. За договором оренди, Обласний центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю може функціонувати на першому поверсі Великоберезнянської лікарні до 19 жовтня 2021 року.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар