"Малі лікарні Тячівщини у 2021 році працюватимуть, але перепрофілюються відповідно до потреб громад", – Іван Синетар

грудня 28 / 2020
"Малі лікарні Тячівщини у 2021 році працюватимуть, але перепрофілюються відповідно до потреб громад", – Іван Синетар
Депутат Закарпатської обласної ради від «Слуги Народу» від Тячівщини, заступник голови обласної комісії з питань регіонального розвитку, адміністративно-територіального устрою, комунального майна та приватизації Іван Синетар – про обласний бюджет, регіональні програми та начебто конфлікти всередині фракції.
– Область з бюджетом – вся фракція «Слуги Народу» в облраді голосувала за. Назвіть основні моменти документу.
– Насправді, наступний рік у бюджетотворенні – переломний у зв’язку з завершенням процесу децентралізації. На Закарпатті утворено 64 територіальні громади, які мають прямі бюджетні відносини з державним бюджетом України, відповідно, велика кількість надходжень йтиме напряму новоствореним громадам. Крім того, такі статті видатків, як утримання закладів освіти та медицини також ляжуть на плечі громад, поза бюджетом області. Відтак, останній у 2021-му значно скорочений.
2 мільярди 84 мільйони гривень – загальний обсяг видатків обласного бюджету на 2021-й. Левова частка грошей піде на освіту та медицину. Базова дотація становить понад 272,5 млн. грн., додаткова дотація на утримання закладів освіти та охорони здоров’я – 273 млн. 400 тис. грн, субвенції з державного бюджету – 625 млн 400 тис. грн. До обласного бюджету також увійшли 43 програми з загальним фінансуванням у 126 млн. 745 тис. грн.
Один з пріоритетів зараз, у час пандемії COVID-19, забезпечити лікарів та медзаклади необхідним, врегулювати механізм взаємодії між лікарнями районного та обласного підпорядкування – і є нашим головним завданням на найближчі місяці.
– А ремонт доріг продовжиться?
– Масове будівництво центральних доріг, яке активно велося цьогоріч було у рамках програми президента «Велике будівництво» і дало величезний поштовх для розвитку області. На 2021 у держбюджеті заклали на відновлення доріг області близько 5 мільярдів. В обласному бюджеті через держсубвенцію також передбачено окремо понад 332 мільйони гривень на дороги обласного значення. Дороги у нас є 3-х категорій, нагадаю, – державного значення, регіонального чи обласного, і комунальні, тобто дороги на балансі і утриманні громад. На дороги обласного значення і підуть от ці 332 мільйони.
Обласна рада прийняла також рішення близько 20% цієї суми перенаправити для допомоги громадам на ремонт доріг комунального значення, зокрема, для Тячівщини близько 20 млн. грн. буде на капремонти та підтримку стану доріг. Інші кошти розподілять між районами пропорційно. У Тячівському районі гроші підуть, зокрема, на ремонт шляхів Колочава-Буштино та Дубове-Бедевля. Дві важливі артерії, які з’єднують трасу Мукачево-Рогатин з потенційно туристично привабливими куточками Тячівщини.

– Як заступник голови комісії з питань регіонального розвитку, адміністративно-територіального устрою, комунального майна та приватизації, назвіть основні напрямки вашої роботи.
Затверджена програма підтримки державної політики регіонального розвитку та громад області, яка, зокрема, дозволить формувати дієві стратегії розвитку територіальних громад, знаходити інвестиційно привабливі точки, запустимо програму підтримки малого та середнього підприємництва у вигляді грантових програм та безповоротної допомоги. Це лише початок, але він дозволить стимулювати розвиток громад загалом. Цією програмою на 2021 рік передбачено фінансування у сумі близько 28 млн. грн.
Власне, як і записано в моїй передвиборчій програмі, зроблю максимум для формування планів розвитку громад Тячівщини, визначення економічних пріоритетів та створення локальних структур регіонального розвитку.
– По громадам Тячівщини – чи стежили за процесом формування бюджетів, допомагаєте? Які проблеми бачите?
– Насправді, з деякими громадами брав особисту участь, консультував щодо основних моментів формування бюджетів, з деякими головами спілкувався телефоном і на зустрічах. Зараз, формально, всі бюджети збалансовані. Але одна з найбільших проблем і тягар у всіх громад, зокрема, і Тячівщини – фінансування освітньої сфери. До цього часу це відбувалося з держбюджету через районні управління – йдеться про зарплати як вчителів, так і допоміжного персоналу, оплату комунальних послуг. Так звані захищені статті.
Зараз же держбюджет передбачає лише покриття видатків на заробітні плати вчителів, а комуналка та техперсонал – лягають на плечі громад. Це важко і дорого буде. Велика кількість шкіл потребує модернізації. Тобто рахунки будуть великими, і грошей на ремонти точно не лишатиметься. І тут керівникам громад з депутатами доведеться шукати рішення, оптимізувати роботу кожного закладу, скорочувати техперсонал, це вимушені кроки, але необхідні.
З іншого боку, є й джерела наповнення місцевих бюджетів. Зокрема, на 2021-й доходи від акцизного податку лишають на місцях і вони підуть на реалізацію проектів місцевого розвитку: будівництво шкіл, дитсадочків, облаштування вулиць, ремонт доріг місцевого значення. Відповідно до показників Держбюджету на наступний рік, йдеться загалом про 8 мільярдів гривень.
– За нової територіальної організації влади система лікарень має бути збережена і працювати безперебійно. На цьому наголошують у Мінрегіоні і МОЗ. Як триває процес передачі медичних закладів зі спальної власності громад районів у комунальну власність громад, простежуєте? Збереження малих лікарень – один із пунктів вашої передвиборчої програми.
– Це актуально абсолютно для кожного району Закарпаття, зокрема, і для моєї рідної Тячівщини, де під загрозою закриття опинились 7 локальних лікарень. Допустити цього в умовах непростої епідситуації не можна, тому й надалі відстоюватиму збереження цих закладів.
Займаюсь цими моментами, контактую з головними лікарями та головами громад. Відверто кажучи, бачу і розбалансовані моменти. Заклади раніше працювали за старою ще радянською системою – був відносно пропорційний розподіл, отримували кошти, утримували роздутий штат, де половина лікарів працювали на чверть ставки, а кількість реальних пацієнтів і наданих послуг була невеликою. Тому з медреформою, коли лікарні почали напряму фінансуватися з НСЗУ через так звані пакети медпослуг, стало зрозуміло, що більшість закладів не може надавати відповідний рівень і кількість послуг, щоб мати достатнє фінансування. Україна впроваджує систему європейського зразка, тож основна теза – гроші йдуть за пацієнтом.
Зараз основна робота у Тячівському районі – це перепрофілювання кожної лікарні під можливості та потреби кожної громади. Щоб не було однакових послуг, і не втрачати пацієнтів, з іншого боку використовувати власний потенціал максимально якісно. На 2021, я впевнений, що всі 7 лікарень будуть працювати, можливо, у новому форматі. Кожна з лікарень має вибрати свій профіль. Не треба намагатись охопити все і відразу!

Наприклад, брати у гірському регіоні на себе пакет, який передбачатиме вузькопрофільну офтальмологію чи нейрологію. Натомість виконати пакет на реабілітаційні послуги, чи то денний стаціонар, чи амбулаторні послуги тощо. Таким чином лікарня буде функціонувати, але рівно в тому обсязі, який потрібен регіону та є реально втілюваним. Потенційний пацієнт буде звертатися. А завдання територіальних громад зараз – підтримати заклади у цей перехідний період.
– Як функціонує зараз партійний осередок на Тячівщині, чи долучається команда, не лише ті, хто став депутатами і головами ОТГ, до роботи?
– Я дуже радий, що дух об’єднання, який був у передвиборчому процесі, залишився і зараз. Усі члени команди жваво цікавляться розвитком громад, району, готові долучатися і вкладати сили. Усі енергійні, дієві, розумні люди зараз на вагу золота. Кожна людина, яка вболіває за регіон завжди має можливість долучатися. І працювати як на посадах, для яких мають відповідний досвід та хист, так і консультативно та розвивати партійну структуру.
Після голосування за голову фракції «Слуги Народу» в облраді, в мережу вкотре закинули інформацію про те, що начебто ви хотіли ним стати, але через відсутність підтримки колег та скандал з начебто продажем місць у списках на виборах, вас не обрали. Хто робить ці вкиди і що можете на це відповісти?
– Щодо голосування. Не розумію вкид щодо протистояння з Едгаром Токаром. Фракція у нас монолітна. Зрозуміло, що на першій сесії головою фракції було обрано Олексія Петрова, відповідно я став заступником. Про що ми оголосили на першій сесії. Після обрання Олексія Геннадійовича головою обласної ради, постало питання про нового голову фракції «Слуги Народу». Були 4 кандидатури – Едгар Токар, Михайло Лаба, Петро Добромільський, а оскільки я офіційно залишався заступником, зрозуміло, що так само фігурував як претендент.
Едгар Токар – людина, яка останні 2 роки вболіває за розвиток партії в області, брала участь у виборах до Верховної Ради, де отримала фантастичну підтримку людей, досі юридично відстоює свій чесний результат у судах. Тому логічно, що офіційно головою фракції має бути саме він. Жодних конфліктів нема. Ми всі обралися з різних районів, маємо свою частину відповідальності та працюємо разом на розвиток області. Ніхто нічого не ділить.
А щодо вкидів та чуток, скажу вам так – відповідь на них проста. Це – результат виборів. 25 жовтня земляки мене підтримали, довіривши представляти район в обласній раді. Більше того, я йшов першим номером у регіональному списку та курував роботу районного штабу, особисто відповідав за результат, і саме на Тячівщині партія «Слуга Народу» отримала найпотужнішу підтримку в Закарпатті - 22,5%! На якомусь етапі, можливо, була якась дезінформація, можливо від конкурентів, які бачили, що в нас сильні позиції. Тому й намагалися очорнити потенційних переможців, розповсюджуючи чутки та брехню.
Ця неправдива інформація потрапила до рук керівництву обласного осередку, і, на жаль, маємо розуміти той передвиборчий шалений інформаційний тиск, мабуть, була розцінена як необхідна міра, яка привела до юридичних непорозумінь. Але життя завжди розкладає по місцях, тому вже на етапі апеляційного розгляду, за присутності керівництва обласного штабу партії "Слуги Народу", а також за письмової підтримки керівництва партії, було розкладено всі крапки над «і». У результаті чого мені було надано можливість довести розпочату масштабну роботу до виграшного результату, хоча дорогоцінний передвиборчий час і було вкрадено.
Кожен, хто зі мною працював в районі напередодні виборів знає – я провів їх чесно. Як самі перегони, так і спілкування з кожним членом команди. Так, часом були непорозуміння, емоції, але я завжди працюю відкрито та можу чесно дивитися людям в очі
Щодо вкидів зсередини, скажу так. Не вірю в це. Партія, фракція, вся команда сильна, монолітна, працює на розвиток області і не опускається до рівня чвар та сварок. І переконаний, що разом ми зробимо для Закарпаття багато корисних справ.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар