Новий штам коронавірусу на Закарпатті визначити поки не можуть, — Поляк (ВІДЕО)

грудня 23 / 2020
Новий штам коронавірусу на Закарпатті визначити поки не можуть, — Поляк (ВІДЕО)
Новий штам коронавірусу на Закарпатті поки не можуть визначити.

Про це Суспільному розповів директор Закарпатської інфекційної лікарні Михайло Поляк.

Коронавірусом нового штаму міг інфікуватися ужгородець, який працює в Чехії, — розповів інфекціоніст Віктор Петров. Це його пацієнт, про діагноз чоловік розповів лікарю минулого тижня. За словами інфекціоніста, пацієнт одужав і продовжує працювати.

Інфекціоніст Віктор Петров каже: минулого тижня йому написав пацієнт й повідомив, що у Чехії у нього виявили коронавірусну інфекцію нового штаму. «Санітарні органи цієї країни почали допитувати його, з якої країни він повернувся, де він відвідував якісь місця, куди він їхав, звідки приїхав. Він мені, як лікарю, це повідомив, тобто спитав, чи можу я пояснити, чому його допитують. Вдалося вияснити, що в цього пацієнта запідозрили мутований штам, так званий британський штам коронавірусної хвороби. Це сталося постфактум. Клінічно картина не характеризувалася якимось унікальним перебігом, тобто була втрата смаку, втрата запаху й більше нічого», — розповів Віктор Петров.

За словами директора обласної інфекційної лікарні Михайла Поляка, для того, аби говорити про поширення нового штаму коронавірусної інфекції в області, необхідно мати офіційне підтвердження. «Офіційне підтвердження може дати лабораторія, лабораторний центр, а в Україні, тим більше на Закарпатті, геном не обстежують ніякого вірусу, бо це дуже клопітка робота, дуже тривала робота. Дійсно, якщо це воно так, якщо є якийсь аналіз я не можу казати, чи в лікаря був аналіз, чи є аналіз, він має надіслати повідомлення в лабораторний центр на основі якоїсь документації. Розумієте, просто так казати, що це британський штам, чи ще якийсь, не можна так говорити», — повідомив директор лікарні.
«У літературі я читав про цей штам, то він на 70% більш агресивний, легше передається від людини до людини. Але добре те, що смертність з цим вірусом не збільшилась, це вже добре. Для того, щоб говорити про цей новий штам, треба мати клінічні дослідження і треба мати певний час для того, щоб зробити якісь висновки. А поки що висновків дуже мало, навіть у самих британців», — розповів Поляк.

За словами лікаря-інфекціоніста Віктора Петрова, зараз медикам важливо правильно діагностувати пацієнтів. «Ми повинні визначитися, чи це вірус грипу «А», чи це вірус грипу «Б», чи це риносинцитіальна інфекція, чи це COVID-2, чи це COVID-3 і так далі. Особливостями цього мутованого вірусу є єдине – це швидкість передачі. Якщо б я був інфікованим коронавірусною інфекцією, я б міг заразити трьох людей, а якщо це мутований штам, то я можу заразити шість людей. Тобто репродуктивне число зростає. Це єдина різниця», — розповів Віктор Петров.

За словами Михайла Поляка, спеціального лікування коронавірусної інфекції немає, тобто хворому призначають симптоматичне лікування.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар