У Тячівській райлікарні облаштують відділення невідкладної меддопомоги

жовтня 02 / 2020
Проєкт увійшов до національної Програми «Велике будівництво» і фінансується з державного та місцевого бюджетів.
Проєкт увійшов до національної Програми «Велике будівництво» і фінансується з державного та місцевого бюджетів.

У КНП «Тячівська районна лікарня» розпочався капітальний ремонт з переплануванням першого поверху акушерсько-гінекологічного корпусу під відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги. Цей проєкт увійшов до національної Програми «Велике будівництво» і фінансується з державного та місцевого бюджетів.
Про особливості відділення, яка з цього користь пацієнтам, як працюватимуть лікарі відділення та про організацію роботи закладу в період ремонтних робіт спілкуємося з директором КНП «Тячівська районна лікарня» Федором Яриничем.


– Федоре Михайловичу, чому для реалізації цього проєкту обрали Тячівську районну лікарню?

– Нарешті, будівельні роботи під відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги стартували. Адже ми тричі проводили тендер. Переможцем третіх торгів стала фірма «Євробуд». Початкова вартість проєкту становила 13,7 млн грн., а на аукціоні її вдалося знизити на 2 млн грн. Це дозволило нам укласти угоду з підрядником і розпочати будівельні роботи. Для того, щоби підготувати приміщення майбутнього відділення, держава вже виділила 10 млн грн.
Як це стало можливим у Тячівській лікарні? Медзаклад було включено до переліку багатопрофільних лікарень другого типу. Лікарні під урядову програму зі створення сучасних відділень екстреної меддопомоги визначали експерти МОЗ України разом з аудиторами британської фірми. Щоб потрапити до списку, лікарня мала відповідати ряду вимог. Критеріями, які зіграли на користь Тячівської районної лікарні, стали територіальне розташування, чисельність населення району, матеріально-технічна база та кадрове забезпечення.

– Розкажіть, як саме буде працювати відділення?

– Воно буде виконувати зовсім інші функції, ніж дотепер. До цього часу у приймальне відділення поступали хворі. Їх оглядали, а потім скеровували на лікування за профілем. Відділення екстреної медичної допомоги передбачає негайне надання ургентної допомоги пацієнту. «Швидка» доставить недужого до відділення, до боксу з клімат-контролем. Затим він може пройти обстеження на комп’ютерному томографі, рентген-, УЗД-обстеження, магнітно-резонансну томографію. Також діятиме лабораторія та буде розгорнуто малу операційну, де за потреби хворому одразу надаватимуть допомогу. Після цього передбачено перебування тут пацієнта протягом доби, звідки його переведуть до інших профільних відділень для подальшого лікування. Цей задум добрий тим, що ми не втрачаємо час, дуже важливий для життя та здоров’я пацієнта.

– Та реалізувати його, як відомо, виявилось не так легко…

– У процесі планування робіт стикнулися з тим, що площі приймального відділення за всіма нормами було недостатньо для розміщення необхідних кабінетів та діагностичного обладнання. У лютому звернулися з листом до Тячівської районної ради, щоб знайти альтернативний варіант для розміщення приватного медцентру «Гемомедика». До сьогоднішнього дня знайти компроміс не вдалося. Це суттєво ускладнило будівельний процес. Для того, щоб розмістити медобладнання, довелося виготовити додатковий проєкт на добудову, який уже на експертизі. Та на це необхідно 5-6 мільйонів гривень, які треба залучати з місцевого бюджету. Ці кошти можна було б спрямувати на інші проєкти, адже в районі так багато невирішених проблем, якщо б «Гемомедика» погодилась на альтернативні пропозиції. І ще один суттєвий момент – у новому відділенні пацієнти будуть проходити обстеження та отримувати допомогу безкоштовно. «Гемомедика» як приватна структура не може це забезпечити. Ніхто не хоче втрачати прибутки. Через це і в інтернеті купа наклепів та інформаційних вкидів. Але це дуже неправильно й егоїстично у відношенні до колективу лікарні та мешканців району.
Хочу подякувати міському голові Івану Івановичу Ковачу за те, що міськрада вже виділила 700 тис. грн. на цю добудову. Є звернення до районної ради, готуємо лист на обласну раду, щоб ці кошти, бодай, частинами, знайшли.
– Коли отримаєте обладнання?

– На його закупівлю вже проведено тендер. Щодо цього зі мною періодично зв’язується помічник Прем’єр-міністра. Медапаратуру виділяють вже після того, як будуть підготовані приміщення для його встановлення. Якщо не завадять форс-мажорні обставини, на кінець листопада плануємо його отримати.

– Чи є в лікарні спеціалісти, які працюватимуть у відділенні?

– Приємно відзначити, що з кадровим забезпеченням у нас проблем немає. П’ять лікарів приймального відділення вже пройшли підготовку на базі факультету післядипломної освіти УжНУ і отримали посвідчення лікарів екстреної медичної допомоги. Троє медпрацівників мають підготовку для роботи на КТ та МРТ. Двох молодих спеціалістів прийняли на інтернатуру і вони надалі будуть працювати на новому обладнанні.

– Як організували роботу лікарні, поки триває ремонт?

– Будівництво дуже ускладнило роботу. Поки проходить реконструкція, приймальне відділення довелося розташувати на першому поверсі травматологічного. Крім цього, всі реанімаційні ліжка ми розгорнули в одному з чотирьох операційних залів. Такого переміщення не можна було уникнути, адже роботи передбачають розведення кисню, електромонтаж, у тому числі, і для реанімації, облаштування заливної підлоги за західною технологією. Тому просив підрядника провести роботи в якнайстисліші терміни у реанімаційному відділенні. Є незручності як для колективу, так і для пацієнтів, які поступають. Хотів би попросити вибачення за тимчасові незручності. Усе це компенсується завершенням ремонту на належному рівні.
– Дякую за розмову.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар