Хроніки Боржавської ВЕС

вересня 21 / 2020

Відомий мабуть вже на все Закарпаття проект розпочався у 2017 році, коли турецький холдинг GURIS вирішив побудувати сучасну вітрову електростанцію (ВЕС) потужністю 120 МВт на полонині Боржава в межах Воловецького та Свалявского районів.

Вітропарк налічуватиме 30 вітрових установок, розташованих на верхівках гір, де вони не будуть заважати місцевому населенню та не вимагатимуть вирубки багатостраждальних лісів. Процедура оцінки впливів на довкілля показала, що значного впливу на екосистему полонини Боржава проект не матиме, адже інвестор максимально врахував особливості місцевого ландшафту, природного зонування та навіть інтереси збирачів яфин: дерева на верхівках гір не ростуть, вітряки яфинникам не шкодять, діаметр захисної огорожі навколо них буде мінімальним, а реконструкція розбитих доріг допоможе зміцнити схили і полегшить доступ до вершин для туристів та місцевого населення.
Не буде впливу також і на надра: геологічні та геофізичні дослідження території проекту показали, що фізичні показники ґрунтів дозволяють застосовувати плитні фундаменти неглибокого залягання (товщина плити близько 3 метрів) – а це означає ніяких паль та бурових робіт. До того ж експлуатація ВЕС не потребує значних водних ресурсів чи каналізації – всі потреби запросто забезпечить автоцистерна, отже необхідності в свердловині немає, і водні ресурси регіону у повній безпеці.

Населення Воловеччини дуже позитивно сприйняло ідею зведення високотехнологічного сучасного вітропарку в межах їх рідного району – адже за технологіями майбутнє, а об'єкт зеленої енергетики в Карпатах обов'язково привабить у район туристів, охочих побачити диво інженерії на власні очі та зробити яскраві фото на фоні вітряків. Окрім додаткової туристичної привабливості вітропарк ще й робить значний внесок до бюджету місцевих громад – з початку розробки проекту місцеві скарбниці вже збагатіли на більш як три мільйони гривень, до того ж інвестор радо приймає участь у житті громади: профінансував відновлення вуличного освітлення, встановив дитячий ігровий майданчик та спортивний майданчик для активної молоді, звів «сонячні дерева» з безкоштовним інтернетом, щороку пригощає діточок солодкими подарунками від Миколайчика.
Важливою умовою проекту є те, що Воловчани нарешті отримуватимуть гроші за використання своєї землі: інвестор не приватизував жодного клаптика Боржави, всі ділянки проекту знаходяться у державній власності та надаються інвестору у користування на правах оренди або сервітуту. Після зведення вітропарку окрім орендної плати місцеві бюджети поповняться новими податками, до того ж інвестор ще й підписав зобов'язання щорічно направляти на розвиток інфраструктури місцевої громади суму еквівалентну 2000 євро із розрахунку на одну вітроелектроустановку, що буде розміщена на території Воловецької селищної ради, після початку виробництва електричної енергії. Фінансові вливання, працевлаштування місцевого населення, різноманітні соціальні проекти неабияк стануть у пригоді об’єднаній територіальній громаді, яку тут буде невдовзі створено.

Будівництво має розпочатись з реконструкції існуючої дороги на гору Великий Верх – до майданчика будівництва першої черги, що складатиметься з 10 вітрових установок в межах Воловецького району.
Наразі проект пройшов усі необхідні дозвільні процедури та експертизи і забудовник отримав дозвіл на початок виконання будівельних робіт. Проте деякі громадські організації стали в опозицію до проекту: вони вважають будівництво ВЕС небезпечним для благополуччя екосистеми Полонини Боржава і відстоюють свою думку у суді. Інвестор же, в свою чергу, опирається на власний багаторічний досвід будівництва об’єктів альтернативної енергетики, зокрема і ВЕС у горах, і абсолютно впевнений, що ВЕС на Боржаві загрози для природи та громади не становить.
Три роки тому, коли інша турецька компанія «Онур» будувала асфальтний та бетонний заводи біля Воловця для капітального ремонту траси державного значення «Нижні Ворота – Воловець – Міжгір’я», скептики стверджували, що дорожники забруднять мазутою й викидами все навколо, віднадять туристів. А в результаті ж інвестор, дотримуючись всіх екологічних норм і правил, збудував дорогу, стан якої високо оцінюють навіть столичні гості. Це, звичайно, позитивно позначиться на кількості відпочиваючих, які зараз із захопленням приїжджають до Воловця.
Тож, очікуємо на остаточне рішення суду і сподіваємося, що невдовзі Воловчани побачать будівництво майбутнього на власні очі.

Інформує газета - Голос Верховини.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар