На Закарпатті триває сезонний збір ожини (фото)

серпня 30 / 2020
На Закарпатті триває сезонний збір ожини (фото)
На Закарпатті триває сезон збору ожини. У низинних районах ягода достигла у середині серпня, а в гірських – тільки днями. Плодоносить на тернових кущах обабіч доріг, полів, у гущах та лісах. Дехто вирощує і городню, бо ж знає, що ожина багата на вітаміни та поживні речовини.

У деяких населених пунктах ожину називають чорницею. Господині полюбляють готувати із неї компот, сироп, джем, леквар.

– Маю багато чорничних рецептів, – розповіла кореспонденту «Карпатського об’єктиву» Віолета Тарасівна з Мукачева. – Мої хлопці кучеряві, золоті бабчині онуки люблять десерти з різних ягід. Минулого тижня назбирали три великі відра. Зробила сироп, джем, наварила леквару. Взимку буде чим ласувати і з чим готувати ґомбовці, штруґлі.

На цих дарах природи неліниві закарпатці можуть заробити гроші і поповнити сімейний бюджет. У селах діють пункти прийому. За кілограм платять у середньому 15 грн. Зранку до обіду можна назбирати щонайменше 10 кілограм. На ринках області літр чорних ягід продають по 20-25 грн.

– Спробуй вижити в городі на 2,5 тисячі пенсії, – бідкається 60-річна пані Тамара з Ужгорода. – Тому намагаюся заробити копійку як лише можна: в довколишніх селах збираю лікарські трави, гриби, ожину. Свій крам продаю на Зеленому базарі. Минулого четверга в Оноківцях назбирала сім літрів. Вторгувала 150 гривень. Тяжко збирала, напеклася на сонці, руки поколола, подряпала, але щаслива, бо купила продукти, приготувала поливку, голубці, спекла поргоньош і ми з чоловіком відсвяткували Успіння Пресвятої Богородиці.

У селі Малий Раковець, що на Іршавщині, чорниці збирають як діти, так і дорослі. У зв’язку з коронавірусом багато заробітчан лишилися роботи.

– У нашому селі тирня росте всюди. Хочеш мати гроші, бери відро в руки і йди збирай чорниці. Кози собі пасуть, а я збираю чорниці. За півтори години п’ятилітрове відро повне, а це щонайменше три кілограми. І кози ситі, і гроші в жебі, – ділиться радісними емоціями Іван Савко.

У лісі зустріли 12-річну дівчинку. Розповіла, що збирає чорниці, бо має стимул – хоче купити собі наушники та спортивний костюм з кросівками для уроків фізкультури. Уже відклала 520 грн.

Деякі родини приносять на пункт прийому по 25-40 літрів.
На Закарпатті триває сезонний збір ожини (фото)

Ожина плодоноситиме протягом вересня, отож любителі смачних чорних ягід можуть зробити запаси на зиму та поповнити гаманець «чорничними» грошима.

Тетяна Грицищук, фото автора
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар