До уваги Закарпатців - Доступність житлових кредитів (відео)

серпня 14 / 2020
До уваги Закарпатців -  Доступність житлових кредитів (відео)

В Закарпатській ОДА повідомляють про те, що останніми роками в Україні суттєво зменшились об’єми кредитування на придбання житла. За оцінками НБУ, об'ємні іпотечних кредитів до ВВП країни становить менше 1%. У той же час, у країнах Євросоюзу рівень проникнення іпотеки в десятки разів вище, а в деяких країнах (Швейцарія, Данія) - навіть перевищує обсяг ВВП.

Громадяни України забезпечені житлом на рівні, майже втричі меншому, ніж рівень у країнах ЄС. За даними президента Конфедерації будівельників Лева Парцхаладзе, власного житла потребують 6 млн українців. 54% наших громадян мешкають у перенаселених квартирах та будинках. 70% житла — застарілі.

Кредитна ставка у 20-22% в результаті призводить до переплати за квартиру у 2-3 рази. Люди просто не мають можливості тягнути такі кредити. Людей відлякувала також нестабільність фінансових установ та недовіра до забудовників.

Зменшити загальний рівень кредитних ставок в Україні не давала не лише висока ставка Нацбанку, а й недостатня захищеність прав кредиторів – недарма в Україні рівень «поганих» кредитів досі сягає майже 50%. Банки завжди перекладали збитки за тими кредитами, які їм не віддали, на добросовісних позичальників. У вартість кредитів банки також закладають слабкий рівень захисту власності, неефективність судової системи, інші політичні, економічні та навіть військові ризики.

Державні та регіональні програми житлового будівництва та здешевлення кредитування для молодих сімей, а також програми для воїнів АТО і вимушених переселенців мали недостатнє фінансування та не могли і не можуть вирішити проблему.

Тому 2020 року влада вирішила здійснити комплекс заходів для здешевлення іпотечних кредитів для усіх бажаючих. Представники команди Володимира Зеленського підкреслюють: робота задля розширення доступності кредитування ведеться комплексно за всіма напрямки – від розвитку банківської системи до реформування судів. І ця робота розрахована на кілька років.

На початку червня "Укргазбанк" (банк із часткою держави) оголосив про запуск іпотеки для жителів Харкова під 8,8% річних. Поки програма доступна тільки в Харкові на первинному ринку у забудовника "Трест Житлобуд-1". Програма стала можливою завдяки співпраці з Харківською міською радою та Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву. В першу чергу житло отримають ті сім'ї, які вже знаходяться на обліку.

З 1 липня також державний «Приватбанк» почав кредитувати у рамках держпрограми "Доступне житло». Процентна ставка за кредитами на житло становить 9,99% річних. Строк кредитування – до 20 років, а початковий внесок позичальника - від 30% вартості житла. У рамках пільгової програми українці можуть придбати як житло на вторинному ринку, так і квартири у новобудовах, що введені в експлуатацію. Приватбанк розраховує, що пільговими умовами кредитування зможуть скористуватися понад 300 тисяч українців.

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що задекларована урядом України мета зробити іпотеку не дорожче 10% - це тільки перший етап, в подальшому планується ще більше здешевити іпотечну ставку, знизивши її до 5-7%.

Категорія : Суспільство


Залишити Коментар