Дощів – понад норму, сонця – недобір. Підсумки першої декади червня на Закарпатті

червня 21 / 2020
Дощів – понад норму, сонця – недобір. Підсумки першої декади червня на Закарпатті
Про метеорологічні особливості першої декади червня нам розповіли в Закарпатському обласному ЦГМ. В цей період по всьому краю пройшли короткочасні зливові дощі, місцями грози. 5 числа нарешті відбувся стійкий перехід середньодобової температури через +15° у бік підвищення, тобто настало метеорологічне літо, яке в низинно-передгірних районах затрималося на 3-4 тижні, в гірських – прийшло близько норми.

Середня температура на більшості території складала від 13° до 18° тепла. Торік у цей же період було тепліше на 3 – 4°. Максимально підвищувалася до +21 – 31°, в найхолодніші ночі було 1 – 5° тепла. А от сумарна кількість опадів становила 12 – 86 мм (42 – 200% від норми). Найменшу зафіксовано в Ужгородському та Великоберезнянському районах. Натомість до поверхні землі надійшло 49 – 76 годин сонячного сяйва, що менше норми на 9 – 17 год.

Такі умови уповільнювали ріст та розвиток сільськогосподарських рослин, особливо теплолюбних. Гальмувалося й достигання плодових та ягідних культур, переважно похмура погода також не сприяла накопиченню в них цукрів. Через тривалі дощі в посівах розвинулася низка хвороб листя. Водночас для коренебульбоплодів такі умови були оптимальними.



У другій половині декади, з потеплінням, активізувався ріст і розвиток рослин. Хоча станом на 10 червня на більшій території краю спостерігався «недобір»: тільки в Берегівському районі сума ефективних температур виявилася вищою за показники 1986 – 2005 рр. До прикладу, нині в озимої пшениці продовжується фаза цвітіння. Стан рослин переважно добрий. А от овес у гірських районах – на стадії нижнього вузла соломини. У кукурудзи – 3 – 5 листків. Щодо городніх культур, то у висіяних у відкритий ґрунт огірків, кабачків є третій справжній листок, у гірських районах – сходи; у буряків – перший лист; у помідорів – утворення суцвіть.

Що в садах і виноградниках? У яблунь, слив, персиків, абрикосів – зростання плодів. У низинних районах у черешні – дозрівання та збір урожаю. Виноград ранніх сортів починає цвісти.

Запаси продуктивної вологи в цей період були задовільними, ґрунтові ж води порівняно з середніми багаторічними показниками в кінці першої декади червня розташовувалися вище на 10 см у Міжгір’ї та на 91 см – у Н. Студеному.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар