Заходи виконання Програми розвитку освіти Закарпаття – на контролі у профільній комісії облради

травня 29 / 2020
Заходи виконання Програми розвитку освіти Закарпаття – на контролі у профільній комісії облради
На розгляд чергового засідання постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізкультури і спорту, національних меншин та інформаційної політики (голова – Ільдіко Орос) департамент освіти і науки ОДА вносить питання щодо виконання у 2019 році Програми розвитку освіти Закарпаття на 2013 – 2022 роки.

У відповідному проєкті рішення зазначено, що серед найважливіших виконаних торік завдань, – оснащення закладів загальної середньої освіти сучасним інтерактивним обладнанням, меблями, запровадження заходів із реалізації Концепції «Нова українська школа»; проведення свят, конкурсів, змагань, фестивалів дітей та юнацтва, нагородження їх переможців; забезпечення участі команд у всеукраїнських, обласних, зональних та інших заходах; підтримка молоді у здобутті вищої освіти. Надання пільг з оплати за навчання студентам, які навчаються у закладах вищої освіти області на контрактній основі; впровадження механізму стимулювання обдарованої молоді, педагогічних працівників.

Традиційно щороку в області відзначаються випускники, які за результатами зовнішнього незалежного оцінювання отримали найвищу кількість балів із навчального предмета – 200. З обласного бюджету торік на цей захід спрямовано 19,9 тис грн.

Для заохочення та матеріальної підтримки обдарованих учнів, піднесення престижу освіти області переможцям ІV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад (42 учням) виплачено стипендії, а вчителям, які їх навчали, – грошові премії на загальну суму 464,6 тис грн. Аналогічні премії отримали 18 переможців ІІІ етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України.

Торік 127 закарпатських педагогів виборювали право називатися найкращим у номінаціях: „Вчитель інклюзивного навчання”, „Географія”, „Захист Вітчизни”, „Основи здоров’я”, „Французька мова”. Так от, 15 учителів області за перемогу в обласному етапі конкурсу „Учитель року – 2019” також відзначено грошовими преміями.

Важливим у заходах цієї Програми є відзначення на обласному рівні, з метою піднесення ролі й авторитету педагога в суспільстві, кращих працівників, яким присуджується обласна педагогічна премія імені А. Волошина у розмірі п’ять тисяч гривень. Так, торік до нагородження було представлено 17 осіб.
Заходи виконання Програми розвитку освіти Закарпаття – на контролі у профільній комісії облради

Не менш вагомою є допомога з оплати навчання на контрактній основі для юнаків і дівчат із соціально-незахищених сімей. Так, торік 88 студентів із цієї категорії сімей отримали допомогу на суму 555025 гривень. Серед таких: 12 ? діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування (виплачено 100 відсотків вартості навчання за рік), 44 ? діти-інваліди та інваліди дитинства (50 відсотків вартості навчання за рік), 29 ? студенти з багатодітних сімей (виховують 5 і більше неповнолітніх дітей, у тому числі студентів або учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти до 23 років); 2 ? студенти, у яких обоє батьків інваліди (50 відсотків вартості навчання за рік); і студент, батько якого помер внаслідок поранення у зоні АТО. Така фінансова підтримка департаментом малозабезпечених категорій студентів ? це крок до розширення доступу громадян до здобуття вищої освіти та здійснення заходів щодо соціального захисту учасників освітнього процесу у вищій школі.

В освітній галузі здійснюється активна робота із покращення матеріально-технічної бази закладів освіти, створення належних для здобуття якісної освіти тощо.

У проєкті рішення йдеться про низку інших виконаних заходів та наголошується, що ця Програма є ефективною та потребує подальшої реалізації.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар