Вже 6 років поспіль у Мукачеві старанно доглядають за могилами на старому єврейському кладовищі (відео)

травня 09 / 2020
Вже 6 років поспіль у Мукачеві старанно доглядають за могилами на старому єврейському кладовищі (відео)

Та так було не завжди. За переказами цвинтар нормально функціонував до 1953 чи 1956 року . Тоді близько 5200 померлих залишили тут спочивати. У 1970 році ж прямо на «кістках» небіжчиків планували побудувати підприємство і хотіли знищити кладовище вщент, та це ганебне рішення в той час оскаржили на світовому рівні.

Тож будівництво зупинили. Але і це не значно покращило ситуацію, адже за радянських часів тут було влаштовано автостоянку з комунальних машин.

І лише у 2014 році єврейська громада Мукачева спромоглася, наскільки це можливо, відновити цвинтар.

За словами пані Алли за кладовищем сьогодні доглядати не просто, але це роблять систематично: наймані робітники розчищають територію, косять траву та чагарники, доглядають могилами. Все робиться за підтримки Олександра Ровта – угорсько-американського підприємця єврейського походження, вихідця з Мукачева. Тут похоронені і родичі чоловіка, тому він докладає чимало зусиль аби віддати належну шану померлим. Зокрема за ініціативи підприємця на території кладовища було установлено меморіальну дошку пам’яті рідним, а також пам’ятник та меморіал жертвам голокосту.

Категорія : Суспільство


Залишити Коментар