21 листопада відзначають велике релігійне свято: що не можна робити цього дня

листопада 21 / 2022

21 листопада відзначають церковне свято — Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних, який вшановує ангелів і архангелів.
2022 року Михайлів день припадає на понеділок. Цього дня віряни обов'язково відвідують церкву та моляться архістратигу Михаїлу, пише ТСН.

Архістратиг Михаїл вважається найгрізнішим ангелом у Господньому воїнстві. Свято на його честь встановили ще в IV столітті.

Для вірян це свято дійсно є особливим. Церква ставить Михаїла на чолі Небесного війська. Саме він вступив у бій із сатаною та отримав над ним перемогу. Це — захисник, який всіх захищає. Головне його завдання — захистити смертних перед Всевишнім.

Михаїл також захисник від зла, лиходіїв, війни, ворогів, від усього, що може принести смерть. Тому дуже важливо 21 листопада на Михайлів день помолитися архістратигу, попросити стати на захист воїнів ЗСУ, які боронять нашу Батьківщину від ворога.

В народі 21 листопада було прийнято називати "Михайлівськими відлигами". Від цієї дати закінчувався сільськогосподарський сезон. Навіть існувало повір'я: "Михайлів день — веселе і ситне свято, оскільки хліба поки багато, що вторговані гроші за коноплю та овес, та й роботи основні закінчені".

Також існували такі народні прикмети:

Після Михайлова дня земля мерзне та зима стоїть. На Михайла зима морози кує.
Якщо на Михайла багато снігу, то і на Великдень буде сніг.
Зранку мороз, — багато снігу буде в грудні та січні.
Вранці стоїть туман — чекайте на потепління.
Вранці іній — зима буде сніжною.
Сонячний і теплий день означає, що зима буде морозною.
Немає майже шишок на хвойних деревах — чекайте на теплу зиму.
Мокрий сніг означає дощову зиму.
На дубі багато жолудів — зима буде м'якою.
Традиції цього дня

Традиційно на Михайлів день веселилися та запрошували до себе гостей. На святковому столі мало бути багато різних страв. Навіть існувала думка — чим більше буде страв, тим задоволенішим буде архістратиг Михаїл.

Спеціально до Михайлового дня випікали пироги. Взагалі раніше святкували практично цілий тиждень, адже всі роботи на городі після Покрови вже закінчувалися і у людей було більше вільного часу. Також намагалися якомога більше веселитися та їсти смачні страви, тому що через тиждень починався Різдвяний (Пилипів) піст (28 листопада).

Михайлів день: що не можна робити

На цю дату Церква встановила кілька заборон:

не можна відмовляти іншим у допомозі;
не можна займатися фізичною роботою, роботою по дому;
заборонено мити голову, щоб не вимити розум;
не варто користуватися ножем та іншими гострими предметами, тому що можна накликати гнів Михаїла;
заборонено лихословити, лаятися, обманювати.
Кращий спосіб провести Михайлів день — піти на богослужіння чи прочитати молитву архістратигу вдома.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар