20 вересня: церковне свято, традиції та прикмети про гроші

вересня 20 / 2023

20 вересня за новим церковним календарем згадують благовірного князя Михайла Чернігівського та його боярина Феодора, а також великомучеників Євстафія Плакиду, його дружину і дітей. Кого вшановують цього дня за старим церковним календарем, що можна й не можна робити, а також прикмети дня - у матеріалі.

20 вересня 2023 року - яке сьогодні церковне за новим і старим календарем



20 вересня (3 жовтня за юліанським календарем) - день пам'яті мучеників і сповідників Михайла, князя Чернігівського, і боярина його Феодора. Князь Михайло Чернігівський займав київський престол у XIII столітті. Восени 1240 року до міста підступили монголи і Києву потрібна була допомога для відсічі. Князь спробував узяти в союзники Угорщину, Польщу і Німеччину, але, на жаль, не вдалося, і Київ взяло військо Батия. Після цього на Русь прибули посли хана, щоб обкласти її даниною. Крім цього, на князювання Києвом потрібно було отримати дозвіл хана - ярлик. Тому князь Михайло із боярином Федором вирушили до Орди, але після приїзду були страчені.

Існує кілька версій того, з якої причини це сталося, одна з них - від князя і боярина зажадали пройти через очисний вогонь і вклонитися сонцю, перш ніж з'явиться перед Батиєм, але православні відмовилися.

Святий великомученик Євстафій Плакіда жив у I столітті і служив воєначальником у римських імператорів Тита і Траяна. До свого хрещення Євстафій носив ім'я Плакіда, а знали його як милосердну і щедру людину.

Одного разу на полюванні, в гонитві за оленем, він став свідком дива: між рогами втомленої тварини хрест із розп'яттям Господа. Після повернення додому Плакида охрестився разом з усією родиною.

Подальша доля Євстафія була не дуже прихильною до нього: він втратив своє майно, а в мандрах - дружину і дітей. Воєначальник став простим селянином і так прожив 15 років. Але всі ці роки провів у молитві та смиренні. Тим часом імператор Траян почав нову війну і згадав про свого полководця. Євстафія відправили в далекий похід, у двох солдатах він упізнав своїх синів, а в одному з селищ знайшов дружину, викрадену раніше.

Коли воєначальник із перемогою повернувся до Риму, то імператор влаштував свято з жертвопринесенням. Полководець відмовився йти на уклін до язичницьких богів, заявивши, що сповідує віру в Христа. Євстафія розжалували, а пізніше він і його сім'я загинули мученицькою смертю.

Церковне свято 20 вересня за старим стилем - Передсвято Різдва Пресвятої Богородиці та день пам'яті святого Луки Каппадокійського.

Прикмети на 20 вересня

За прикметами дня орієнтуються, якими будуть погода надалі, а також зима:

на цибулі багато лушпиння - зима буде морозною;
опеньки з'явилися - літо закінчилося.
вишня ще не скинула листя - зима буде теплою і вологою;
білі хмари - до негоди;
шишки на ялинках ростуть низько - скоро будуть морози, а якщо високо - то морозним буде тільки кінець зими.
У народному календарі 20 вересня - свято Астафій Вітряк. Цього дня за вітром передбачали погоду: північний вітер - до холоднечі, південний - до потепління, західний - до опадів, а східний - до теплої і сонячної погоди.

Що не можна робити 20 вересня

Що сьогодні не можна робити:

з'ясовувати стосунки, затівати сварки;
перераховувати дрібні гроші в гаманці - інакше великі перестануть водитися;
купувати нові речі, білизну, посуд - вони можуть швидко стати непридатними;
повертати чужий посуд порожнім - у вашому посуді буде так само порожньо.
За народним повір'ям, цього дня потрібно після миття рук обов'язково витерти їх насухо, а не струшувати воду - інакше можна наплодити чортів. Ця заборона пов'язана з давньою легендою, за якою нечистий попросив у Бога військо собі, а Господь порадив йому намочити руки і струсити - скільки бризок, стільки й помічників у того буде.

Що можна робити 20 вересня

У святого Михайла просять зцілення від недуг і захисту від ворогів. Святий Євстафій вважається покровителем мисливців, воїнів, лісників, йому моляться про допомогу у військових справах, гарний урожай, збереження сім'ї.

Цього дня потрібно винести і провітрити на вулиці ковдри, подушки, постільну білизну та одяг - щоб вітер "видув" усі хвороби і проблеми. Також добре помити вікна, за старих часів у розчин для миття навіть додавали святу воду, щоб у дім не проникла нечисть.

20 вересня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Федір, Олександр, Олег, Михайло, Іван, Василь, Тетяна, Іларіон.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар