Народне свято 12 серпня: не можна стригтися, засмагати і переїдати

серпня 12 / 2023

Православна церква 12 серпня вшановує пам'ять апостолів від сімдесяти Сили, Силуана, Єпенета, Крискента і Андроніка, а також мученика Іоанна Воїна, слов'янина за походженням. Святого Івана воїна завжди шанували в Україні. У Софії Київській йому присвячена ікона і молитва. Йому моляться про втішення скривджених і скорботних, а також про те, щоб знайшлися зниклі безвісти люди.

У давні часи українці на Івана Воїна починали сіяти озимі культури. Люди вірили, що посіяне в цю дату озиме зерно дасть багатий урожай.

Зазвичай в це народне свято стояла похмура і холодна погода. Якщо в цю дату негода не дозволяла працювати в полі, то чоловіки займалися прибиранням льоху і підготовкою комори до зберігання зерна. Приміщення фарбували, обкурювали полином від мишей і замінювали в ньому гнилі дошки. Жінки в цю дату займалися консервацією.
Народне свято 12 серпня здавна вважається вдалим для догляду за бджолами і збору меду, оскільки святі Силуан і Сила є покровителями пасічників. Їм моляться про здоров'я бджіл і про гарний урожай у вуликах.

У свято 12 серпня наші предки окрім сезонних ягід збирали також листя малини і смородини. Його додавали в банки з консервованими огірками і помідорами, а також засушували і готували з нього ароматний чай. Також в цей день збирали листя лопуха і прикладали до хворих місць.

12 серпня - знак зодіаку
Народжені 12 серпня люди за знаком зодіаку - Леви. За характером іменинники цього дня оптимістичні і добродушні. Уміють бачити найкраще в людях. При цьому вони однаково суворі до себе і до інших. Таким людям дуже важливо відчувати, що їх думку поважають. Вони не люблять слабких і плаксивих людей.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар