Яке свято 8 липня: не робіть цього, щоб не втратити сім'ю

липня 08 / 2023

Яке сьогодні свято відзначають православні та головні заборони дня.


8 липня в православній церкві згадують двох святих - Петра і Февронію. У народі цей день прозвали Петро і Февронія, Февронія Русальниця. Ким були ці святі, про що помолитися та що заборонено робити подружжю цього дня - розповідаємо в матеріалі.

8 липня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем
У православних святих Петра і Февронії дивовижна історія кохання.

За переказами, одного разу княжий син Петро захворів - так сильно, що ніхто з лікарів не міг йому допомогти. Тоді Петру приснився сон, що його зможе вилікувати дівчина з простого народу на ім'я Февронія. Дівчину знайшли, привели до молодого чоловіка, і він пообіцяв одружитися з нею, якщо та його вилікує. Петро видужав і забув про обіцянку. Але незабаром знову захворів - і знову довелося кликати Февронію. Коли молодий чоловік одужав, то вже дотримав свого слова.


Боярам це не сподобалося - тоді Петро відмовився від влади і пішов разом з дружиною. Але незабаром князя повернули назад. Петро і Февронія прожили довге і щасливе життя, а в старості пішли в монастир і просили Господа померти в один день. Так і сталося - вони померли 8 липня (25 червня за старим стилем) 1228 року.

Святих Петра і Февронію вважають покровителями сім'ї. Шанують їх 8 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати святих будуть 25 червня.

Народні прикмети на 8 липня

За прикметами дня судили про те, якою буде погода і урожай грибів і меду:

якщо в цей день спекотно - така погода буде ще 40 днів;
веселка над водоймою - піде дощ;
дощ іде - буде багато меду;
день видався сухий і жаркий - грибів влітку буде мало;
конюшини багато - місяць буде дощовий.
У народі цей день також називають Февронія Русальниця - згідно з повір'ям, русалки водять хороводи, тому потрібно бути обережним при купанні.

8 липня - що сьогодні не можна робити
У день Петра і Февронії багато заборон. Цього дня не можна:

лаятися подружжю або закоханим - можуть розлучитися назавжди або довго не зможуть помиритися;
готувати випічку і замішувати тісто - до фінансових труднощів;
переїжджати і переставляти меблі - до неприємностей;
працювати на городі або в саду - праця буде марною;
вишивати та шити - речі швидко зіпсуються;
вінчатися - триває Петрів піст 2023, втім для одруження та заручин цей день - один з найвдаліших.
Також на Петра і Февронію подружжю не можна користуватися одним рушником, гребінцем або ложкою - на рівному місці розгориться скандал і затягнеться надовго.

Що можна робити 8 липня
У день Петра і Февронії можна піти в храм і помолитися святим. У них просять зміцнити шлюб, моляться, щоб Господь послав дітей, а незаміжні дівчата просять допомогти знайти гідного нареченого.

У цей день подружжю потрібно зайнятися якоюсь спільною роботою - тоді в домі буде панувати любов і злагода. Якщо 8 липня попросити руки, то шлюб буде довгим і міцним. Також цього дня ходять в гості до родичів або запрошують їх до себе. На Петра і Февронію прийнято дарувати дружинам, коханим і подругам ромашки - вони вважаються символом кохання і вірності.

8 липня в Україні відзначають День сім'ї 2023.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар