Новини Закарпаття

Яке сьогодні, 30 березня, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити


Сьогодні, 30 березня, Всесвітній день біполярного розладу. Віряни вшановують пам'ять Олексія, чоловіка Божого. До Нового року залишилося 276 днів

30 березня 2023 — четвер. 400-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 30 березня, церковне свято
30 березня в церковному календарі – день пам’яті Олексія, чоловіка Божого. Жив він в Римі наприкінці IV-початку V століття. Походив зі знатної сім'ї, яка довгий час не могла зачати дитину. У віці 6 років Олексія віддали на навчання. Там він вивчав не лише риторику і граматику, але також Святе Письмо і Слово Боже. Це спонукало його відмовитися від усього світського. Олексій почав носити волосяницю і умертвляти своє тіло.
Коли Олексій став юнаком, то вирішили батьки його одружити. Заручили з дівчиною царського роду та вінчали в церкві святого Боніфатія. Однак сам Олексій від одруження не відчував радості. В першу шлюбну ніч вбрався в одяг жебрака і таємно покинув будинок.

Прожив Олексій біля Церкви Богородичної в Едесі 17 років. Жебракував і невпинно молився, за що люди почали його згодом дуже поважати. Але слави чоловік не хотів, тому пішов мандрувати. На кораблі прибув до Рима і залишився жити під стінами будинку батька свого у вигляді жебрака. Прожив так 17 років, а батько щодня його годував, думаючи, що допомагає бідній людині. І лише після смерті Олексія дізнався, що це був його син.

Що не можна робити цього дня
Батькам маленької дитини не дозволено позичати хліб, сіль і гроші, тому що можна віддати щасливу долю малюка.
Не можна прати і прибирати в будинку.
Заборонено вживати їжу тваринного походження, адже триває Великий піст.
Народні прикмети і традиції на 30 березня
Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

дивилися, який сьогодні день: тепла погода — на врожайний рік;
сніг тане активно — буде хороший сінокіс;
холодна погода — на затяжну весну;
високо летять гуси — буде снігопад.

Перейти на сайт