Яке церковне свято відзначають в останній день літа

серпня 31 / 2021

31 серпня православна церква вшановує пам’ять святих мучеників Флора і Лавра, які жили у II столітті у Візантії. Згодом Флор і Лавр переселилися до Іллірії (нині Югославія). Брати були камнетесами, тому правитель Іллірії направив їх для роботи над споруджуванням язичницького храму. Святі працювали на будівництві, роздаючи зароблені гроші жебракам, самі ж дотримувалися строгого посту і невпинно молилися.

Одного разу син місцевого жерця Мамертіна необережно підійшов до будівництва, і осколок каменю потрапив йому в око, сильно пошкодивши його. Святі Флор і Лавр обнадіяли розгніваного батька, що син його отримає зцілення. Вони взяли юнака до себе і наставили вірі в Христа. Після того як юнак визнав Ісуса Христа Істинним Богом, брати помолилися про нього, і око одужало. Побачив таке чудо батько юнака також увірував у Христа.



Коли будівля храму була закінчена, брати зібрали християн, які допомагали у будівництві, розтрощили ідолів і поставили в східній частині храму святої хрест. Всю ніч вони провели в молитві. Дізнавшись про це, начальник області засудив до спалення колишнього жерця Мамертіна з його сином і 300 християн. Мученики Флор і Лавр були кинуті в порожній колодязь і засипані землею. Через багато років святі мощі мучеників Флора і Лавра були знайдені нетлінними і перенесені до Константинополя.

Переказ стверджує, що в момент набуття мощей святих братів припинився падіж худоби. У зв’язку з цим на Русі Флора і Лавра шанують як покровителів коней. Навіть на іконах цих мучеників належить писати з кіньми.

Що не можна робити цього дня:

Не можна працювати з кіньми у полі
Не можна лаятися
Не можна позичати гроші
Не можна запрягати воза
Не можна випалювати клеймо на худобі
Не можна одягати старий одяг
Не можна одягати незручне взуття
Прикмети на 31 серпня
У давнину цього дня не припускалося залучати коней до роботи. Навпаки, від самого ранку їх обходили: чистили, мили, заплітали гриви, а після відводили до обідні і окропляли святою водою. Говорили, що це повинно захистити коней від хвороб. Весь день тварин намагалися пригощати ласощами – годували пирогами, пригощали молодим пивом.

Кінь часто перебирає ногами і фиркає – очікуй негоди.
Повітря прозоре і свіже – до негоди.
Хмари низько пливуть – до негоди.
Низькі хмари у цей день передвіщали негоду.
Спекотний день, а сонце за хмарами сховалося – до дощу.
Багряно-червона зірка – до вітру та дощу.
Не встигнеш посіяти жито до Флора – буде поганий урожай в наступному році.
Якщо до Флора не посієш, лише бур’ян народиться.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар