12 липня – велике релігійне свято: традиції та прикмети цього дня

липня 12 / 2021

12 липня православні вшановують пам’ять святих апостолів Петра і Павла.

Петро – один з 12 апостолів. Він був уродженцем міста Віфсаїди, жив зі своєю сім’єю у Капернаумі і займався рибальством. Звали його Симоном, а ім’я Петро він отримав від Ісуса Христа. Життя Петра більше за інших апостолів висвітлене в євангельських оповідях, тому що він увесь час перебував поряд з Христом. Коли почались гоніння на християн, апостол Петро прийняв мученицьку смерть – його розп’яли на хресті.

Святий Павло, на відміну від Петра, апостолом не був. Спочатку він навіть переслідував іудеїв, але одного разу у місті Дамаск йому явився Христос, і від потужного світла Павло осліп. Коли ж він розкаявся і увірував – зір повернувся.



Петро прославився багатьма зціленнями, а в Іоппії воскресив з мертвих Тавіфу. Петро помер мученицькою смертю в Римі приблизно в 57 році. Засуджений до хреста, він, згідно з церковним переказом, попросив розіпнути його вниз головою, вважаючи себе негідним померти, як Господь.

Традиції:

До 12 липня люди намагалися побілити хати і розмалювати піч. Цього дня їх святково вбирали, а ікони прикрашали чистими рушниками, білили та розмальовували піч.
Петро й Павло вважалися покровителями скотарів, тому до свята для пастухів обов’язково пекли мандрики із сиру. Рибалки ж у це свято моляться про успіх в рибній ловлі святому Петру, який вважається покровителем рибалок. А от апостолу Павлу моляться про процвітання бізнесу.
Раніше молодь в цей день ще до світанку йшла в поле – зустрічати сонце. З першими променями сонця народ радів і співав. Далі молоді люди плели вінки, і тільки після цього з піснями йшли додому.
За традицією дівчата в цей день гадали на свого коханого. Їм потрібно зібрати 12 різних рослин, покласти їх під подушку і, заплющивши очі, сказати: “Дванадцять трав з різних полів, дванадцять юнаків! Хто суджений-ряджений, мені покажися і на мене подивися”.
Дівчата в свято Петра і Павла “завивали берізку” – гілки заплітали в косу і загадували бажання, повторюючи при цьому: “В ім’я Отця і Сина і Святого Духа!”. Укутували гілочки зазвичай червоною стрічкою і міцною травою. Через три дні дівчата знову приходили до берези і дивилися – якщо коса не зів’яла і не розпустилася – то бажання обов’язково збудеться. Березову косу після ворожіння обов’язково розпускали.
Прикмети:

На Петрів день ясна погода – рік буде хорошим.
Якщо вранці є роса, то день буде сонячним. Відсутність ранкової роси віщує дощ.
Дощ на Петра – до мокрого сінокосу. Сіно буде жорстке, зате урожай непоганий: два дощі – хороший, три – багатий.
На Петрів день співочі птахи перестають співати.
Якщо зозуля перестала кувати до Петрова дня – зима буде ранньою, а якщо після – осінь затяжною.
Сон проти 12 липня віщий, може здійснитися на сьомий день. Якщо вдень 12 липня вам приснилося щось погане, то будьте обережні, тому що вас чекають неприємності.
Що не можна робити цього дня:

Не рекомендується важка фізична праця та земельні та будівельні роботи.
Не можна прибирати в хаті.
Не можна шити, плести, займатися рукоділлям.
У День Петра і Павла варто утриматися від негативних емоцій, сварок, конфліктів, образ, пліток тощо.
У свято апостолів Петра та Павла не бажано укладати шлюби. У церкві ж 12 липня не проводять обряду вінчання.
Існує також повір’я, що цього дня слід утриматися від купання у відкритих водоймах. В народі вірили, що у свято духи води могли забрати людину у жертву.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар