Яке сьогодні свято та що не можна робити 16 червня

червня 16 / 2021

16 червня церква та віряни вшановують пам’ять мучеників Лукилiана, Клавдiя, Іпатiя, Павла, Діонисiя i Павли, дiви. Перенесення мощей благовірного царевича Димитрiя з Углича до Москви, священномученика Лукiана, єпископа, Максiана, пресвiтера, Юлiана, диякона, Маркелiана i Сатурнина у Бельгiї.

Лукилiан – це християнський мученик, який був язичницьким жерцем. Проте пізніше він увірував у Бога. Він багато проповідував. За доносом він був схоплений і кинутий до темниці.

Там він зустрівся з чотирма юнаками на ім’я Павло, Діонісій, Іпатій і Клавдій. Вони також прийняли християнство, і саме разом із ними Лукіана кинули в піч. Однак переказ говорить, що Господь зберіг їх життя. Потім мучеників послали до Візантії, де святий Лукіан був розіп’ятий на хресті, а юнаки – обезголовлені.


Народні традиції

У цей день традиційно спостерігають за погодою. Цей день раніше назвали в народі Лук’яном Вітряком або Лукою Вітряним. В цей день звертаються до вітру і просять його пролити благодатні та своєчасні дощі.

Південний вітер – для яровини добре, а коли з північного заходу – на сльотаве літо. Якщо йтиме дощ, то вродять гриби. Східний вітер обіцяв хвороби, а північно-східний – великі вітри влітку.

Що не можна робити:

сварити та лаятися;
бажати зла;
відмовляти в допомозі людям;
брати кошти у борг;
вживати алкоголь.
Українські народні прикмети:

Увечері голосно цвіркочуть коники – на добру погоду.
Лист на дубі розвернеться – добре ловляться щуки.
Згадайте, які метелики весною вилетіли першими – білі чи червоні. Якщо червоні – літо буде багате на мед і сухе, а білі – мокре і щедре на молоко.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар