14 червня: яке сьогодні свято

червня 14 / 2021


Юстин Мученик, відомий також як Юстин Філософ та святий Юстин – один із перших християнських апологетів, визначний інтерпретатор теорії логосу другого століття. Більшість із його робіт втрачено, залишилися лише дві апології і один діалог. Його вшановують як святого в католицькій, англіканській та православній церквах.

Про життя Юстина здебільшого відомо з його власних творів. Він народився у Палестині, у місті Флавія-Неаполіс, у родині язичників. Він вважав, що свідчення пророків надійніші, ніж філософські розмірковування. Ці докази зародили у душі Юстина віру в Бога і привели його до християнства. Пізніше його віддали під суд міського префекта і відрубали голову.


14 червня: народні традиції
У народі вважали, що якщо йтиме дощ, то до кінця місяця, а коли сонячно, то на добрий налив колосся. Цього дня раніше побутував цікавий звичай. Приміром, якщо дівчині потрібно було позбутися уваги занадто нав’язливого хлопця, то потрібно було зірвати гілку верби та застромити її між своїми слідами та слідами небажаного залицяльника. У народі це свято називають: "Устинів день", "День Устина і Харитона", "Устим і Харитон".

Що не можна робити:

працювати на городі;
розплітати волосся і ходити без зачіски;
лінуватися;
вживати алкоголь;
згадувати про сни;
позичати гроші.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар