Закарпатська область: економіка на ходу, незважаючи на війну - Віктор Микита

квітня 04 / 2024

Сьогодні відбулася селекторна нарада з ключовими представниками районів та громад Закарпатської області, де основним пунктом обговорення стала економічна ситуація у регіоні, аналізована через призму кожної окремої територіальної громади (ТГ).

Враховуючи, що військовий податок з особистого доходу (ПДФО) в поточний момент перераховується до державного бюджету України з метою забезпечення оборонних потреб країни, ми стикаємося з значним скороченням надходжень до місцевих бюджетів. Це створює певні труднощі для регіонального розвитку та фінансування місцевих програм.

Реагуючи на виклик, спільно з громадами Закарпаття, ми розробили і втілили низку заходів, націлених на підвищення показників доходів шляхом активізації співпраці з інвесторами, як внутрішніми, так і зарубіжними. Ці ініціативи вже демонструють свою ефективність, що можна простежити через зростання доходів місцевих бюджетів.

Конкретно, у першому кварталі 2024 року ми зафіксували зростання надходжень до місцевих бюджетів на 130,8% (+534 млн грн) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Це свідчить про успішність реалізованих заходів та правильність обраного напрямку розвитку.

Закарпаття, завдяки сприятливому економічному клімату та орієнтації на захист інтересів бізнесу, сьогодні лідирує у країні за темпами відкриття нових підприємств. Ця позитивна динаміка продовжує набирати обертів, що свідчить про високий інвестиційний потенціал регіону та довіру з боку бізнес-спільноти.

Важливо підкреслити, що перерахування військового ПДФО до держбюджету не стало перепоною для підтримки обороноздатності регіону. Навпаки, ми продовжуємо фінансування оборонних ініціатив, зокрема, в першому кварталі 2024 року на ці цілі було спрямовано майже 678 млн грн, що відносить Закарпаття до лідерів за обсягами фінансування оборони серед усіх областей України.

Ця позиція є особливо значущою, враховуючи, що Закарпаття є одним з найменших регіонів країни за площею та обсягом місцевого бюджету. Такий результат став можливим завдяки спільним зусиллям усіх рівнів влади та активної громадської підтримки.

Крім того, щодня ми отримуємо нові запити від потенційних інвесторів, зацікавлених у розміщенні виробничих потужностей на території Закарпаття, в тому числі через релокацію підприємств з інших регіонів України. Це ставить перед нами завдання активного створення та адаптації промислових парків та інфраструктури, що сприятиме додатковому економічному розвитку регіону та збільшенню його привабливості для внутрішніх та міжнародних інвесторів.
Категорія : Політика


Залишити Коментар