Чому на Закарпатті силовики влаштували облаву на місцеву еліту

жовтня 11 / 2023

На “далекому Заході” країни, на Закарпатті, триває переполох регіонального масштабу після облави на місцеву еліту.

НАБУ та СБУ, нагадаємо, прийшли до мера Мукачева Андрія Балоги, сина нардепа Віктора Балоги, який вважається “господарем Закарпаття”. Обшуки пройшли також, зокрема, у голови Мукачівської райради, екс-нардепа Михайла Ланьо, відомого в авторитетних колах на прізвисько “Блюк” та “Миша-котлета” (нібито Балога платить йому “котлету” – мільйон на місяць за контроль над мукачівськими депутатами ). Приводом став продаж стадіону “Авангард” за заниженою вартістю приватних структур.

Влітку Мукачівська міська рада виставила на торги 3 га комунальної землі. За класичною корупційною схемою вартість ділянки занизили в кілька разів і перемогла компанія, що фактично належить Ланьо. Ціна землі була занижена вдесятеро, міський бюджет Мукачево недоотримав від продажу 100 млн. грн.

У підґрунті ж облави, як з’ясувала “Країна”, лежить кілька факторів.

По-перше, за даними джерел “Країни” у політичних колах Закарпаття, це протистояння клану Балог та людини Зеленського – закарпатського губернатора, екс-співробітника СБУ Віктора Микити за вплив у регіоні.

Микита – виходець із Закарпаття, працював у місцевому СБУ керівником спецпідрозділу боротьби з організованою злочинністю, а перед призначенням губернатором служив першим заступником начальника київського СБУ. З минулого року керує місцевим осередком “Слуги народу”.

“Микиту пов’язують з іншим відомим закарпатським політиком, колишнім губернатором Олександром Ледидою, який протистоїть Балозі. Як завжди, основою всіх конфліктів між місцевими групами є контроль за гігантськими потоками контрабанди та нелегальної міграції, на якій піднімаються мільярди гривень. Але є й інша, більш вагома”. причина облави – це спроба Києва схилити Закарпаття до лояльності з прицілом на майбутні вибори.Вибори все одно будуть, а отже треба соломку стелити вже зараз.А всі знають, що Закарпаття – це “Балогостан”. Заході країни рекордно підтримало Зеленського, віддавши більше 80%. Та й його партія “Слуга народу” отримала добрий результат”, – каже джерело.

Закарпатський політолог Юрій Дзямуліч у своєму Telegram також висуває версію про конфлікт Микити та Балог.

“Далеко не секрет, що глава ОВА Віктор Микита давно взявся за політичний тиск для отримання контролю над Мукачівською міською радою і шукає будь-які приводи, щоб втілити все в життя”, – написав він.

Але є ще один бік медалі – зовнішньополітичний, який безпосередньо переплітається зі справами всередині України. Справа в тому, що Балоги потрапили в немилість до угорців і особисто до президента Угорщини Орбану, з яким намагається домовитися про підтримку Зеленський і який виступає проти допомоги Україні (нещодавно вони якраз перетнулися на зустрічі Європейського політичного співтовариства в іспанській Гранаді).

Взимку ЄС, до речі, депортував Віктора Балогу разом із сином Андрієм, коли вони поверталися із лижного курорту в Австрії, політику заборонили в’їзд до ЄС. Офіційна причина заборони на в’їзд – загроза Балогі внутрішньої безпеки країн ЄС.



Балогам в Угорщині приписують спільний контрабандний бізнес із угорським VIP-контрабандистом Йосипом Шаркаді, у минулому високопоставленим співробітником митниці. Цього року Шаркаді затримали у Дебрецені (другому за величиною місті Угорщини, розташованому за 130 км від українського Чопа).

“Через дзвінки з перевезення цигарок Шаркаді пов’язують із Павлом Балогою, молодшим братом закарпатського нардепа Віктора Балоги”, – повідомляло видання Magyar Nemzet.

Рік тому у Дебрецені приземлився вантажний літак із Об’єднаних Арабських Еміратів. На його борту, згідно з документацією, мали знаходитися автозапчастини. Після огляду перевантаженого в польські фури вантажу, який провели угорські митники, з’ясувалося: замість автозапчастин у Дебрецен доставили 23 мільйони пачок цигарок майже на 10 мільйонів доларів.

Ця історія наробила великого шуму в Угорщині, влада звинуватила у кришуванні контрабанди, а Балога з того часу потрапив у сусідню країну “на олівець”.

Але головне, що непокоїть Київ, це досить нелояльні до української влади настрої серед 150-тисячної угорської громади на Закарпатті, з якою Балоги склалися непрості стосунки.

Рік тому в контрольованому ним Мукачеві із замку Паланок демонтували турула (міфічний птах – угорський символ), через що міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто викликав голову українського посольства “на килим”. Потім у селах Мукачівської громади з держустанов зняли угорські прапори, які тут завжди висіли поряд із українськими.

Водночас в угорській пресі з’явилися публікації про репресії проти місцевих угорців та жорстку мобілізацію на Закарпатті.

Напруженість у угорській громаді наростає. За однією з версій через нездатність купірувати ці процеси Зеленський наприкінці серпня зняв з посади голову закарпатського СБУ.

Водночас губернатор Микита всіляко намагається домовитись із закарпатськими угорцями, за що Балога звинуватив його у своїх соцмережах у покривництві “п’ятої колони Орбана в Україні”.

“Але прагнення порозумітися з угорцями – це не політика Микити. Це завдання, яке ставить Київ. Українській владі важливо погасити протестні настрої в угорській громаді і не допустити дестабілізації в регіоні”, – каже джерело в закарпатських політичних колах.

Повідомляє - https://ctrana.news/
Категорія : Політика


Залишити Коментар