Позиція фракції політичної партії «Рідне Закарпаття» у Мукачівській міській раді щодо сьогоднішнього рішення про припинення права постійного користування земельною ділянкою в мікрорайоні Росвигово

квітня 29 / 2021

Сьогодні на сесію Мукачівської міської ради було винесено проєкт рішення про припинення права постійного користування ВК ТОВ «МОНІНВЕСТ» - земельною ділянкою в мікрорайоні Росвигово (позаду «Багіри»).
📌Вказане рішення не було підтримано більшістю від депутатського корпусу, серед яких і фракція Рідного Закарпаття. Крім нашої фракції, не підтримали це рішення також представники з інших фракцій: Європейської Солідарності, Батьківщини, Слуга Народу, КМКС та За Майбутнє.
​З цього приводу хочемо пояснити для громадян міста позицію нашої фракції.
Відповідно до ст.19 Конституції України - органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Тобто будь-яке рішення, прийняте міською радою має бути в першу чергу ЗАКОННИМ.

Відповідно до частини 7 статті 13 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» - органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи не можуть приймати рішення, які скасовують судові рішення або зупиняють їх виконання.
Повідомляємо, що Мукачівська міська рада вже приймала таке рішення у 2008 році, а у 2006 та 2015 роках вже зверталася з судовими позовами до ВК ТОВ «Монінвест» з вимогою припинення права постійного користування цією земельною ділянкою. Проте судами всіх інстанцій (в тому числі Вищим господарським судом України) – підтверджено правомірність права постійного користування цією ділянкою ВК ТОВ «Монінвест», а рішення та дії Мукачівської міської ради визнані протиправними та протизаконними.

Відповідно до частини 5 статті 13 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» - висновки щодо застосування норм права викладені у постановах касаційної інстанції є обов’язковими для всіх суб’єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно правовий акт, що містить відповідну норму права.
Таким чином, прийняття такого рішення суперечить висновкам судів, які повинні враховуватися органом місцевого самоврядування у спірних правовідносинах та Земельному кодексу України.
І для нас зрозуміло, що і сьогоднішнє рішення було б в подальшому скасоване судом.

​На нашу думку, доцільно було б розробити проєкт рішення таким чином, щоб, не порушуючи нічиїх прав, розмістити на цих землях обидва об’єкти – і великий зелений парк з дитячими майданчиками - для жителів мікрорайону і, водночас, забезпечити можливість забудови частини ділянки за її цільовим призначенням, щоб не порушувати права землекористувача.
​А приймати рішення, які лише приносять комусь політичні дивіденди, але не приносять жодної користі громаді – ми не готові.
Категорія : Політика


Залишити Коментар