Угорщина добудує автобан до кордону з Закарпаттям, чи буде він до Києва?

січня 27 / 2021


Іштван Ійдярто – про те, наскільки політичні протиріччя заважають взаємній інвестиційній активності двох країн.

– Найпривабливіший український регіон для Угорщини – Закарпаття: з областю Саболч-Сатмар-Берег та Боршод-Абауй-Земплен налагоджена співпраця. Наскільки успішно?

– Сотні угорських проєктів були реалізовані в Закарпатті, однак переважна більшість з них були не комерційними, а гуманітарними зі 100%-им фінансуванням від угорського уряду. Правда, є нова українська пропозиція щодо спільного інвестиційного проєкту (модернізація лікарні м. Берегово), але ми досі не маємо інформації про масштаб фінансової контрибуції української сторони.

Що стосується регіональних проектів, то я знаю лише про кілька таких на Закарпатті, і тільки одне спільне підприємство існує і сьогодні – це «Водоканал Карпатвіз». Правда, останнім часом і цей останній спільний бізнес піддається атакам.

У Закарпаття величезний потенціал, але багато викликів. Особливо в інфраструктурі. Треба будувати новий міст через р. Тиса (КПП Чоп – Захонь): наявний зараз не витримує величезного потоку вантажів і пасажирів. Через півтора року ми добудовуємо автобан до кордону України. Запитання: чи буде магістраль до Києва? Вузькоколійка в горах (із часів Австро-Угорської імперії) – у жахливому стані, деякі частини зруйновані.

Давайте вирішувати: хто робить, звідки гроші, які строки. Гостро стоїть проблема перероблення сміття: на р. Латориця величезний острів із пластикових пляшок, а по р.Тиса в Угорщину пливуть їх тонни. І біля Берегово запланований проєкт зі зведення сміттєпереробного комплексу.

Шансів на розширення співпраці на інші регіони по аналогу з Закарпаттям я не бачу доти, доки український уряд не припинить скоординовані атаки (СБУ, податкові органи) на Фонд «Егана Еде». Цей фонд, що спеціалізується на підтримці закарпатського бізнесу, є одним з основних фундаментів угорської програми з підтримки України. Окрім Закарпаття, у нас, звичайно, є донорські проєкти і в інших регіонах, але за масштабами вони набагато менше.

My WebpageТятяна Омельченко mind.ua
Категорія : Політика


Залишити Коментар