З метою забезпечення законного проведення місцевих виборів, до Закарпатської області заїхала група київських спецпризначенців.

жовтня 24 / 2020

Існує кілька найпопулярніших способів фальсифікації результатів голосування. Один з них минулого року застосовувався на виборчих дільницях 69 одномандатного округу, де за результатами волевиявлення фактично переміг Едгар Токар, однак, після перерахунку голосів, дивним чином лідерство взяв Віктор Балога.

Члени ДВК, які предствляли мукачівського нардепа, вносили в журнал списку виборців людей, які перебували закордоном. Підписувалися замість них та вкидували бюлетні з потрібною позначкою до виборчої урни.

Однак, уникнути відповідальності рядовим членам ДВК так і не вдалося. За результатами філльсифікацій було відкрито цілу низку кримінальних проваджень. В ході слідства почеркознавча експертиза встановила невідповідність у підписах, а ДПСУ надала інформацію про відсутність виборців, які нібито проголосували на дільниці, в України.

Такі встановлені факти незаконного голосування є підставою в майбутньому для скасування результатів на цих виборчих дільницях.

Загалом було відкрито близько 50 кримінальних проваджень, майже по 30 з них члени ДВК отримали реальні вироки у вигляді реального, або умовного позбавлення волі.

Інші способи здійснення фальсифікацій:

1. Коригування результатів голосів шляхом псування бюлетенів кандидата суперника.

"Для цього члени комісії можуть, наприклад, ховати під нігті грифи олівця або використовувати специфічні ґаджети, наприклад "перстні". Під час підрахунку бюлетенів такий член комісії непомітно робить цим грифелем зайву позначку – і все, бюлетень за "неправильного" кандидата визнавався недійсним", – зазначається у повідомленні.

Втім, за таке порушення передбачена відповідальність: незаконне знищення або пошкодження виборчої документації карається позбавленням волі строком до 5 років (ст. 158-2 КК);

2. Підміна бюлетенів під час підрахунку голосів.

"Це може відбутися, коли особа, яка підраховує голоси, може покласти в пачку одного з кандидатів бюлетені іншого кандидата з метою покращення результату свого кандидата", – розповідає PR-портал.

Передбачена за це відповідальність – від 3 до 10 років позбавлення волі (ст. 158 КК);

3. Зрив засідання ДВК

У разі, якщо якогось представників кандидата не влаштовуватимуть результати виборів, члени комісії, які його репрезентують, можуть спробувати штучно зірвати засідання, організовано покинувши засідання.

"За умови відсутності кворуму це унеможливить підписання фінального протоколу, а отже і встановити фінальні результати виборів", – пояснюється у повідомленні.
Передбачена за це відповідальність – від 3 до 5 років позбавлення волі (ст. 157-2 КК).

У ході досудового розслідування зібрано беззаперечні докази того, що обвинувачена видала виборчі бюлетені на імена осіб, які у день проведення позачергових виборів до перебували за кордоном чи не з’явилися на дільниці для голосування (ч.2 ст.158-1 КК України).

В ході підготовки до місцевих виборів на Закарпатті, всі ці ризики враховано правоохоронцями. Різниця з парламентськими виборами полягатиме в тому, що цього разу кримінальні провадження відкриватимуться одразу за фактом встановлення фальсифікацій, а членів ДВК, які будуть піймані на цьому, відправлятимуть до слідчих ізоляторів. Для цього сформовані та розташовані в межах області загони з столичних представників правоохоронних органів.
Категорія : Політика


Залишити Коментар