«Для нас головне Закарпаття» – якими методами проугорська партія бореться за місця у владі

жовтня 08 / 2020

Однією з головних особливостей майбутніх місцевих виборів є участь сотень так званих місцевих партій, які часто-густо користуються у виборців неабиякою популярністю.

І якщо у переважній більшості областей ці політичні сили є партіями створеними потужними мерами та іншими представниками місцевого самоврядування, на Закарпатті, зокрема, є сила, яка представляє угорську меншину.

„KMKSZ”, або ж Партія угорців України – політична сила, яку очолює Василь Іванович Брензович – політик та близький товариш Прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Протягом останніх років сусідня Угорщина виділяє закарпатським угорцям неабиякі кошти. Частину з них закарпатські угорці отримують через Благодійну організацію «Фонд Еган Еде».

Ця програма була започаткована у 2016 році державою Угорщина та Товариством угорської культури Закарпаття (KMKSZ) з метою підтримки підприємництва та заохочення місцевих стартапів.

За чотири роки Фонд отримав тисячі заявок на підтримку малого підприємництва. Серед осіб, які отримали субсидії – найближче партійне оточення угорської політсили «КМКС» та підприємці, які фінансують виборчу кампанію партії.

Левова частка фінансування угорських інституцій Закарпаття лежить на наближеному до угорського уряду Фонді ім. Бетлена Габора (A Bethlen Gábor Alap – угор.).

За останні роки понад 30 млн доларів, було перераховано на Закарпатський угорський інститут ім.Ференца Ракоці ІІ (м.Берегово). Зарплати тамтешніх працівників, які за суміцництвом є членами партії «КМКС», складають тисячі доларів на місяць.

Все це в значній мірі формує і сприяє наповненню передвиборчого фонду угорської політичної сили. За кошти, спрямовані на підконтрольні організації, місцева партія має змогу виготовляти свою агітацію, замовляти політичну рекламу тощо.

Згадувані інституції також фінансово сприяють діяльності освітян та медиків в угорськомовній частині Закарпаття.

Ось до прикладу світлина з офісу КМКС, на якій працівники згадуваних сфер в черзі очікують на готівкові кошти – матеріальні премії напередодні місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.



Партія угорців також характеризується диктаторськими якостями.

Керівники політичної сили КМКС на Закарпатті погрожують працівникам бюджетних сфер, яким фінансово допомагають через свої фонди, звільненням з роботи, втратою угорського громадянства та позбавленням матеріальних заохочень, які вони надають. Причина – участь у місцевих виборах від українських політичних сил.

Варто додати, що такі випадки не поодинокі та набули систематичного характеру.

Днями у місті Чоп, що на кордоні з Угорщиною, також повідомляли про протиправні дії КМКС. Після оприлюднення списків кандидатів від інших партій, угорські політики почали їм телефонувати з погрозами. Деякі кандидати почали писати заяви про відмову від висування українськими політичними партіями.




Згадувані дії місцевих політиків від КМКС є кримінальним правопорушенням, яке кваліфікується Ст.157 ККУ «Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача» та караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

«Для нас головне Закарпаття» – після описаних дій партійців КМКС, головний лозунг проугорської партії вкотре заграв новими фарбами.

І саме цікаве,що з іншого боку КМКС все ж вигідно програти вибори, щоб знову піти на "поклон" до Будапешта та заявити, що мало даєте.


Повідомляє - https://kritikan.org
Категорія : Політика


Залишити Коментар