Валерій Лунченко: Розпочато новий парламентський політичний сезон

вересня 06 / 2020
Валерій Лунченко: Розпочато новий парламентський  політичний сезон

Як і планувалося, у перший день осені було урочисто відкрито четверту сесію Верховної Ради України дев’ятого скликання. Новий політичний сезон розпочався, як на мене, активно і обіцяє бути надзвичайно насиченим.
Передусім країну чекають місцеві вибори, а ця подія трапляється раз на п’ять років. Зараз же вибори пройдуть за новим законом, в умовах адміністративно-територіальних змін, з невизначеністю щодо двох східних областей. Багато новацій і дуже близький старт передвиборчих перегонів – усе це , безумовно, віддзеркалиться і на роботі парламенту.
А чого чекати від перебігу коронавірусної хвороби? Впродовж останнього місяця ми бачимо все нові й нові рекорди за кількістю інфікованих. Хоча на боротьбу кинуті усі необхідні ресурси – грошові, медичні, людські тощо.
Як розгорнеться ситуація з військовим конфліктом на сході держави? Чи услід за припиненням вогню буде знайдено рішення із рипинення війни? Від цього залежить дуже багато і стратегічно, і тактично, а насамперед політично.
Можна і далі продовжити перелік життєво важливих питань, відповіді на які прийдеться шукати до завершення цього року і вже в наступному, не високосному. Але це – тема іншої розмови.
Мій допис про чотири перші пленарні засідання, які відбулися у перші дні вересня цього року.
В умовах карантину, що триває в країні, засідання були виключно ранкові, практично з 10-ї по 15-у годину, трохи менше в останній день. Обговорено майже 50 питань порядку денного, ухвалено понад 40 результативних рішень, у тому числі - 11 законопроектів в цілому та 5 постанов.
Законотворча робота в основному зводилася до удосконалення чинних норм, що містяться у податковому, митному, кримінальному, кримінально-процесуальному та деяких інших кодексах, низці чинних законів, вносилися необхідні зміни до Державного бюджету на 2020 рік, що продиктовані реальним життям країни.
Нічого резонансного або такого, що можна назвати радикальним чи обурливим для суспільства, на цих засіданнях не розглядалося. У політичних заявах, які, звісно, притаманні виступам народних депутатів, популярними були теми виборів на підконтрольній території Донецької та Луганської областей, актуальні події у Республіці Білорусь, стан економіки та соціальний захист населення в державі.
Відзначив би з ухвалених в цілому законопроект щодо змін до Закону "Про туризм" стосовно розширення кола суб’єктів надання готельних послуг ( №2673). Адже згаданий закон був прийнятий далекого 1995 року; він, звичайно, не враховує багатьох змін в цьому бізнесі, що відбулися за чверть сторіччя. Автори вирішили осучаснити закон і це знайшло підтримку більшості парламентарів.
А серед законопроектів, що розглянуті у першому читанні, відзначив би запропоновані зміни до Закону "Про державну підтримку сільського господарства в Україні" та деяких інших законів. Зміни спрямовані на вдосконалення і розширення кола підтримки виробників сільськогосподарських культур та поліпшення функціонування Державного аграрного реєстру ( реєстраційний №3295).
Внаслідок прийняття згодом цього документу в цілому, надання дотацій від держави сільгоспвиробникам буде значно розширено і процедури вирішення питань суттєво спрощені.
У цьому й цінність законопроекту, тому що парламент повинен працювати у першу чергу для людей праці, створюючи і полегшуючи умови їх роботи та життя. Не забуваючи про ту частку нашого народу, що в силу життєвих обставин позбавлена можливості заробляти, або в дитинстві потребують особливого ставлення і піклування.
Низка ухвалених у перший тиждень роботи четвертої сесії змін до бюджету і чинних нормативів стосувалися саме цієї категорії людей, захисту їхніх прав та надання допомоги. Але, переконаний, турбота держави про своїх громадян потребує подальшого посилення, і для цього варто працювати.
Наступний тиждень працюємо в комітетах, фракціях, групах, а пленарні засідання відновляться 15 вересня.

Валерій Лунченко, народний депутат України
Категорія : Політика


Залишити Коментар