Заборгованість у мільйони: Як діяльність Виноградівської РДА створила хаос в освітній галузі району

червня 22 / 2020
Заборгованість у мільйони: Як діяльність Виноградівської РДА створила хаос в освітній галузі району

Збитки у мільйони гривень, зірвані тендери та невиплачена заробітна плата – це наслідок ліквідації управління освіти, молоді та спорту Виноградівської РДА. І список завданої шкоди для Виноградівського району можна продовжувати …
Скандальне розпорядження в.о. голови Виноградівської РДА Наталії Костелеби-Веремчук про ліквідацію управління освіти, молоді та спорту, видане 6 вересня 2019 року, й досі відчутне для багатьох місцевих мешканців та закладів освіти. Адже рішення про ліквідацію установи, що координувала роботу найбільшої галузі в районі, мало жахливі наслідки.
Взагалі ліквідація управління освіти у Виноградові унікальне рішення для всієї України ? в жодному районі нашої країни ніхто не приймав рішення про повну ліквідацію управління освіти, молоді та спорту. Втім, керівництво Виноградівської райдержадміністрації все-таки пішло на цей нерозважливий крок на самому початку навчального року. З незрозумілих причин управління вирішили саме ліквідувати, а не, до прикладу, провести реорганізацію, що залишило установу без правонаступника.

До викликів, які постали у процесі ліквідації управління, Виноградівська РДА була не готова й не справилася з ними й до сьогодні – управління не ліквідоване, а його заборгованість зростає з кожним наступним місяцем. На даний час управління освіти, молоді та спорту Виноградівської РДА, яке вже 10-й місяць знаходиться у стадії ліквідації, накопичило кредиторську заборгованість перед підприємствами та установами в сумі близько 7-ми мільйонів гривень.
Пробуючи хоч якось врегулювати ситуацію, районна держава адміністрація за чотири місяці 2019 року змінила трьох голів ліквідаційної комісії. Однак позитивного результату досягнути не вдалося. Навпаки, через непрофесійні дії керівництва РДА, всі освітяни району на декілька місяців залишилися без заробітних плат, зупинилися роботи по капітальних та поточних ремонтах у закладах освіти, накопичувалася заборгованість по комунальних платежах, харчуванню, а працівники управління взагалі мали бути вивільнені. В наслідок таких необдуманих дій багатьох працівників звільняли з роботи без розрахунку, чим були порушені трудове законодавство та соціальні гарантії працівників, також не забезпечена оплата енергоносіїв. Попри такі реалії, на кінець 2019 року понад 8 млн. грн. освітніх коштів не були освоєні. До того ж були зірвані оголошені тендери, усі без винятку школи залишилися без меблів для початкових класів… Ці кошти освітньої субвенції були втрачені для району, адже повернулися у державний бюджет.
Зважаючи на хаос, створений в.о. голови райдержадміністрації Наталією Костелеба-Веремчук в освітній галузі району, депутати Виноградівської районної ради відреагували на ситуацію та прийняли правильні і виважені рішення. Зокрема щодо створення Центру з обслуговування закладів освіти району, який врегулював питання фінансування та управління освітніми установами. До речі, подібні Центри успішно функціонують і в інших районах України. Свою доцільність у Виноградівському районі Центр також довів за невеликий проміжок часу, й на сьогодні триває посилена робота з підготовки закладів світи до нового навчального року, проводяться капітальні та поточні ремонти, вчасно виплачується заробітна плата тощо.
Також в минулому році районна рада в авральному режимі змушена була приймати й інші рішення щодо змін до районного бюджету, аби освітяни могли отримувати заробітну плату.

Розуміючи всю абсурдність своїх дій, та щоб спасти свою репутацію і очорнити районну раду Виноградівська РДА весь цей час намагається довести у суді, що створення Центру і перерозподіл коштів від управління освіти до комунальної установи "Центр з обслуговування закладів освіти Виноградівського району" відбулося в незаконний спосіб та скасувати ці рішення. Проте вже неодноразово програвала у судових спорах стосовно створення Центру.
В іншій справі ? восьмий апеляційний адміністративний суд задовільнив позов Виноградівської РДА про скасування рішення районної ради про внесення змін до районного бюджету від 03.10.2019 року № 809 та 23.10.2019 року № 812 у частині перерозподілу освітніх коштів.
Головним аргументом щодо винесення такого рішення судом стало недотримання термінів оприлюднення проєктів районного бюджету. Однак це саме порушення здійснила і сама РДА, так як згідно з чинним законодавством також є розпорядником інформації, тож зобов’язана оприлюднювати публічну інформацію, підготовлену нею та її структурними підрозділами. Натомість, райдержадміністрація ці норми не виконує подає проєкти бюджету практично напередодні сесійних засідань.

Потрібно наголосити, що депутати районної ради, приймаючи рішення про внесення змін до районного бюджету, діяли виключно в інтересах освітян району, аби не залишити працівників освіти без заробітних плат та вжили всіх заходів для утримання освітнього процесу без зриву та уникнення негативних наслідків у період навчального процесу. Також на момент розгляду справи бюджетний 2019 рік закритий, а рішення сесій районної ради щодо перерозподілу коштів виконані, зокрема, виплачена заробітна плата педагогам району.
На сьогодні, дане рішення суду не має зобов’язального характеру, а районна рада в свою чергу буде його оскаржувати.
Категорія : Політика


Залишити Коментар