Новини по нашому 148 Переглядів 0 Рейтинг

«Минуле та сучасність національних меншин Закарпаття» - фотовиставка в Ужгороді

вересня 27 / 2024


🙌❤️ «Минуле та сучасність національних меншин Закарпаття» – під такою назвою на площі Народній в Ужгороді запрацювала перша обʼєднана фотовиставка нацспільнот краю.

На 10 стендах тут представлені автентичні та сучасні світлини з життя й побуту вірменів, євреїв, ромів, румунів та угорців. Також на експозиції можна побачити й зразки традиційного вбрання, мистецтва, літератури тощо.

«Ця фотовиставка – важливий елемент збереження культури національних меншин. Це можливість не тільки озирнутися в минуле, а й побачити сьогодення представників різних національних спільнот нашого регіону, котрі здавна й до нині проживають тут в мирі та злагоді», – наголосив під час відкриття виставки Юрій Гузинець - заступник голови Закарпатської ОВА.

За його словами, попри всі виклики нацменшини краю зберігають власну ідентичність, культуру й традиції, а також беруть активну участь у суспільному житті – волонтерять, підтримують вимушених переселенців, на фронті боронять нашу країну від підступного ворога.

🤝 Фотовиставка – спільна ініціатива департаменту стратегічних комунікацій, національностей та релігій ОВА й представників нацспільнот краю, яка впроваджується в межах проєкту Ради Європи «Підтримка реформування законодавчої бази щодо національних меншин та зміцнення стійкості національних менших і ромів в Україні».

💬 «Це справді унікальна виставка. Її особливість полягає в тому, що різні національні спільноти об’єднані на одному заході. Це єдність заради України, заради свого процвітання та заради нашої перемоги. Також це хороша нагода для продуктивної комунікації та взаємодії, обміну досвідом між представниками національних меншин краю», – підкреслив заступник директора профільного департаменту обласної військової адміністрації Олександр Лях.

📍Учасників і організаторів виставки також привітали директорка ЗОБФ «Благо» та експертка Ради Європи Елеонора Кулчар, представниця офісу Ради Європи в Україні Ірина Тишкевич й представники ромської, єврейської, румунської, вірменської та угорської громад регіону.

🤳 На кожному стенді експозиції є QR-код, перейшовши за яким можна ознайомитися з підготованим командою Ради Європи посібником і дізнатися більше про традиції національних меншин та їхні мови в Україні.

🫶 Запрошуємо гостей та мешканців Ужгорода сьогодні протягом дня відвідати фотовиставку «Минуле та сучасність національних меншин Закарпаття», побачити унікальні світлини, скуштувати смаколиків та дізнатися більше про життя й побут різних громад нашого краю.











Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар