Новини по нашому 215 Переглядів 0 Рейтинг

У місцевих лісах полюють на цінні скарби природи

вересня 17 / 2024

У регіоні після дощу у деяких районах з'явились унікальні й делікатесні гриби. Насамперед, цієї пори на Закарпатті полюють на ароматний гриб-дощовик. Найчастіше знаходять цей екземпляр поблизу пасовищ, поряд з водоймами тощо. Молоді екземпляри вживають у їжу в тушкованому й смаженому вигляді. Гриб навіть висушують.

Відносять до родини печерицевих (Agaricaceae). Налічує близько 50 видів, хоча їхнє число, можливо сягає 60. Інші назви «вовчий тютюн, порхавка».

У попередній публікації ми писали, в яку суму цьогоріч вартувало придбати кілограм "білого золота" на закарпатських базарах.




Найбільш часто зустрічаються дощовики округлої (кулеподібної) або грушеподібної форми на циліндричній ніжці (головка і ніжка складають єдине плодове тіло). М'якуш у молодому віці білий, з приємним запахом, досить пружний, легко відділяється від шкірки. Ніжка кулястого і грушеподібного дощовика виражена не різко, в висоту вона сягає 5-12 см при товщині 3-4 см. Дощовики належать до IV категорії.


Зі старінням м'якуш дощовика темнішає і перетворюється на зеленувато-коричневий пил (спори), який легко розлітається під впливом вітру або механічного дотику з грибом.

Низку видів можна вживати в їжу, за смаковими якостями вони не відрізняються від білого гриба. У низці країн Західної Європи дощовики вважають делікатесом і прирівнюють до печериць. В Італії їх вважають одними з найкращих грибів.

Також одним з делікатесних і рідкісних осінніх смаколиків у лісах є лійочник ріжковидний - чорна лисичка. Ї називають "рогом достатку", "трубою смерті, лисичка сіра.

Читайте також: "Бабині вуха й ельфійський вогонь": закарпатці збирають суперзнахідки у садах (ФОТОФАКТ)

Трубкогриб ріжкоподібний (Craterellus cornucopioides) — вид грибів роду лійочник (Craterellus). Сучасну біномінальну назву надано у 1825 році.

Росте великими групами, рідше поодинці, на вологих глинястих, вапнякових ґрунтах, на відкритих світлих місцях, на узбіччях стежок і доріг, по краях канав, часто вздовж лісових струмків, біля гниючих пнів, серед опалого листя та моху.

Читайте також: Знайдено "чашу ельфа": що знаходили закарпатці та в яких наразі місцях вже полюють на перші весняні скарби? (ФОТОФАКТ)

Смачний їстівний гриб. Хоча форма і колір чорного ріжка не є особливо привабливими, проте цей гриб дуже цінований італійськими та французькими гурманами.

Вживають трубкогриби свіжими, сушеними. Гриби готують із макароном з маслом, вершками і зеленню петрушки або в різотто. Під час варіння набуває чорного кольору. На відміну від лисичок гриб добре сушиться, хоча і стає ламким, кришиться. За висихання гриб стає світлішим. Сушені гриби служать основою для різних соусів.

Читайте також: Закарпатці шукають "бабині вуха": що це за знахідка й чому люди труяться?

Грибники відзначають, що раніше у закарпатських лісах було врази більше цих унікальних дарунків природи. Люди пригадують, що збирали їх у величезні мішки, а потім здавали в приймальні пункти за гроші. Розповідають, що ці гриби у свій час відправляли на переробку, із них виробляли начебто лікарський препарат.
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар