Новини по нашому 357 Переглядів 0 Рейтинг

Миле створіння зустріли наші науковці під час польового виїзду в Свидовецький масив

серпня 13 / 2024
Ось таке миле лисеня зустріли наші науковці під час польового виїзду в Свидовецький масив

🦊Лисиця звичайна (або руда) – це тварина Родини Псові, яка в Україні зустрічається повсюдно. Вона є героїнею багатьох народних казок, де завжди виступає хитрою та кмітливою.

🟠Довжина тіла лисиці 45-90 см, маса – 3-14 кг. Мордочка в лисиці загострена, очі жовті. Вуха настовбурчені, зовні чорного або коричнево-червонуватого кольору, а внутрішня поверхня біляста. Ніс темно-коричневий або чорний.
🟠З органів чуття у лисиці найрозвиненішими є нюх та слух, зір у тварини негострий, через це вона може близько підійти до людини.
🟠 Шерсть на спині яскраво-руда, з невиразним темним відтінком, черево біле, іноді чорне. Живіт та горло – білясті. Нижня частина ніг чорна.
🟠Хвіст пухнастий, довжиною 30-60 см, часто має білий або чорний кінчик.

🦊Лисиця є моногамною твариною – розмножується лише раз на рік, взимку. Вагітність триває майже 2 місяці. У виводку може налічуватися від 4 до 13 цуценят, кількість дитинчат залежить від харчових запасів довкілля. У двотижневому віці лисенята вже починають бачити, чути та мають перші зуби. Півтора місяця мати годує їх молоком. У вихованні малечі беруть участь обоє батьків, які поступово привчають їх до звичайної їжі та до полювання. Цуценята рано починають відлучатися від «дому». До осені вони повністю виростають і здатні жити самостійно.

Своє харчування лисиця змінює відповідно до середовища проживання й місяця року. Вона може вживати понад 400 видів тварин і кілька десятків видів рослин, проте основу її раціону становлять полівки.🐁
Також не проти поласувати:
🟧зайцями,
🟧дикими і свійськими птахами, кладками яєць,
🟧комахами,
🟧падаллю,
🟧плодами рослин.

Чисельність лисиць щороку коливається. На стан її популяції впливають: кількість гризунів, погодні умови, наявність інфекційних захворювань тощо. У голодні роки плодючість самиць знижується і цуценят виживає менше. Живе лисиця в дикій природі від 3️⃣ до 🔟 років.
ЇЇ природними ворогами є:
🐾яструби,
🐾вовки,
🐾ведмеді,
🐾люди.

Лисиця сама риє нору і для цього обирає ділянку з піщаним ґрунтом на схилі пагорбу, яка захищена від підтоплення водою. Інколи може використовувати печеру, а також захоплювати чуже житло. Постійні сховища лисиці використовують лише під час виховання потомства, а решту року проводять на свіжому повітрі.

😢Чимало лисиць було винищено мисливцями і браконьєрами заради їх пухнастого хутра, яке згодом йде на шуби.

Фото: А. Козурак.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України
Національні парки України / wownature.in.ua
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар