Новини по нашому 2 861 Переглядів 0 Рейтинг

Павук-«оса»: отруйний павук розвівся на Рахівщині

серпня 06 / 2024
Павук-«оса»

🕷Аргіопа тигрова (Брюнніха) – це один з найбільш яскраво забарвлених павуків Європи, який має смугасте жовто-чорно-біле черевце. Цей отруйний павук поширений у помірному та субтропічному поясах. Видову латинську назву йому надано на честь данського зоолога і мінералога Мортена Брюнніха.

❗️Отрута аргіопи тигрової небезпечна для людини, при наявності алергії може навіть закінчитися летальним випадком. Укус павука дуже болючий, а місце навколо ранки швидко починає розпухати, супроводжуючись сильним почервонінням та онімінням значної ділянки шкіри. У людини може піднятися температура до 40-41 градусів. Біль проходить через 2-4 години, а почервоніння повністю спадає через 3-4 дні.

🕷Яскравою ознакою цього павука є наявність кількох яскраво-жовтих смуг на черевці. Головогруди широкі й пласкі, світло-бурі, із затемненою передньою ділянкою і широкими темними смугами вздовж боків. Зверху головогруди вкриті густими білими волосками, від чого вони здаються сріблястими.

🕷Черевце павука довге, трохи загострене ззаду. Верхній бік черевця жовтуватий, частково вкритий білими волосками, що утворюють сріблясті перепаски, а також з чорними нерівними смужками. За смугастим забарвленням нагадує ос, звідки пішли й інші його назви – «павук-оса», «павук-зебра» тощо. Ноги довгі, світло-бурі, з чорними кільцями чи плямами.

Дорослі самиці мають розмір від 1️⃣ до 2️⃣, 2️⃣ см. Самці дрібніші, менш яскраві, до 5️⃣-8️⃣ мм у довжину і значно тендітніші. Маса тіла дорослих самиць коливається від 200 до 400 мг. Самиці аргіопи схильні до канібалізму самців.

Аргіопа тигрова обирає для побудови ловильної сітки сонячні відкриті місця, де є висока трав'яниста рослинність:
🌿луки,
🌿лісові галявини,
🌿зарості очерету.

Павук сидить у заплетеному тонкими нитками центрі павутиння, переднім краєм тіла донизу.🕸 Передні та задні ноги попарно зближені з кожного боку, тому павук виглядає як хрест чи літера «Х». У випадку небезпеки стрибає на землю.

Харчування комахи:
🦗коники,
🦗саранові,
🦗бджоли,
🦗мухи,
🦗комарі.

Павук помічає комаху, що потрапила в сітку, підбігає до неї, випускає широку стрічку павутиння та рухами задніх ніг швидко обертає жертву, замотуючи її в кокон. Після цього кусає її та вводить отруту, яка є одночасно травним соком.

🕷🕸Розвиток комахи триває у теплий період року з травня до вересня, у південній частині ареалу – з квітня до грудня. У серпні самиця аргіопи робить декілька глечикоподібних жовтуватих коконів, куди відкладає кілька сотень яєць. Кокони ззовні вкриті щільним павутинням, що нагадує пергамент, а всередині павутина більш розпушена і забезпечує збереження яєць взимку. Розміри кокона – 2 см у довжину, 1,5-2 см у діаметрі, ширина «горлянки» близько 1 см.

Навесні з яєць виходять маленькі павучки, кожен з яких приблизно через тиждень починає будувати власну ловильну павутину. У період цього тижня вони розселяються, іноді здіймаючись у повітря на павутинках.

Статевозрілі самці шукають самиць за запахом їхніх феромонів. Після спарювання самиця часто з'їдає самця, хоча деяким вдається втекти і запліднити ще одну самицю.

✍️Цікаві факти про павука.
У китайській провінції Юньнань павуків цього виду споживають у їжу. Також аргіопу утримують вдома в тераріумах.

❗️Запам’ятайте кілька правил, дотримуючись яких, ви зможете уникнути небажаного контакту з отруйною комахою:
🔺не намагайтеся роздавити павука або взяти його в руки;
🔺не наближаєтеся до павука, якщо на вашому обличчі та очах немає захисту;
🔺у разі укусу зверніться до лікаря;
🔺мандруючи, одягайте довгі штани та закрите взуття.

Ніхто не може знати напевно, чи є у нас алергія на павучу отруту. Смерть від анафілактичного шоку після укусу павука настає у 4️⃣% випадків. Тому, перебуваючи в можливих місцях проживання та скупчення павуків, будьте обережні!

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України
Національні парки України / wownature.in.ua
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар