Новини по нашому 619 Переглядів 0 Рейтинг

У червні на Свидовці відбулися дослідження: хто і що досліджували

липня 12 / 2024
У червні на Свидовці відбулися дослідження в рамках «Літньої школи зі збереження біорізноманіття на прикладі гірського масиву Свидовець» від Environment People Law (EPL)/Екологія - Право - Людина (ЕПЛ)

У дослідженні брали участь семеро студентів, а також науковці Херсонського державного університету, Ужгородського університету та МБО «Екологія-Право-Людина».

Біологи досліджували місцеву флору, а також картували рідкісні види, які вони зустрічали на Свидовці. Зокрема фіксували їх за допомогою додатку iNaturalist, щоб потім ці знахідки потрапили до міжнародної бази GBIF.

У iNaturalist уже створений проєкт «Біорізноманіття Свидовця» (https://www.inaturalist.org/projects/bioriznomanittia-svydovtsia). І види, закартовані на Свидовці, може побачити кожен користувач.

За кілька днів на Свидовці науковці зафіксували 4259 знахідок і 467 видів (73.21% спостережнь мають дослідницький статус - це основна умова передачі спостереження з iNaturalist до GBIF).

Дослідницький рівень з’являється, коли щонайменше два користувачі підтвердять визначення виду. Щодо рідкісних видів, то з Червоної книги були зафіксовані зелениця альпійська, золотий корінь, плаун баранець, пальчатокорінник трванений, тирлич роздільний, тирлич жовтий, тирлич крапчастий, тирлич безстебловий, товсятнка звичайна, осока бідноцвіта, шафран Гейфелів тощо. Купальниця європейська з Резолюції 6 Бернської конвенції та Регіонально рідксні види Закарпатської області.

Загалом було зафіксовано більше двадцяти рідкісних видів на території Свидовця. А аспірантка Херсонського державного університету Надія Скобель, з якою нам вдалося поспілкуватися про дослідження, зафіксувала понад 500 знахідок рідкісних охоронюваних рослин. Створений проєкт «Біорізноманіття Свидовця» ще проходить камеральну обробку, тому результати ще попередні і кількість видів може збільшуватися.

Важливо, що до експедиції на території Свидовця було лише 8 знахідок на iNaturalist. Ця робота надзвичайно важлива для збереження Свидовця, адже якщо потім під час ОВД будуть заперечення, що тут немає рідкісних видів, то GBIF дозволить показати, що на цій території їх чимало.

Експедиція стала можливою завдяки підтримці Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих учених Херсонського державного університету, МБО «Екологія. Право. Людина» та Волонтерської групи «Рута - квітка надії».
#free_svydovets #гори #карпати #Свидовець #закарпаття
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар