Новини по нашому 290 Переглядів 0 Рейтинг

За минулу добу – в автомобілях швидких народились двоє немовлят

червня 28 / 2024
За минулу добу – в автомобілях швидких народились двоє немовлят
О третій годині ночі поступив виклик із села Вільхівські Лази, що на Тячівщині – «Жінка 27 років народжує, чекає на узбіччі дороги». Коли фельдшерка бригади №1407 Тетяна ТЯСКО зателефонувала, щоб уточнити, де саме знаходиться вагітна, то була здивована тим, що почула:
«Вагітна самостійно пішки вночі пройшла близько 3-х кілометрів! Жінка живе високо в горах, відтак, коли відчула наближення переймів, то зібрала сумку з речами і вночі спустилась вниз до дороги, де і викликала «швидку». Породілля казала, що це в неї сьомі пологи», – розповідає Тетяна ТЯСКО. «І раніше теж народжувала у швидкій… Коли ми з водієм Степаном КЛЮЧКЕЙ приїхали до місця, де перебувала вагітна, з’ясувалося, що пологи увійшли в активну фазу, і жінка ось-ось може народити».
Породілля розповіла, що попередні пологи були з ускладненнями – дитинка народилась з обвиттям пуповиною. Відтак, медик прийняла рішення викликати на допомогу ще одну бригаду – № 1409. На щастя, ці пологи пройшли швидко, як за підручником. І вже о 3:40 народилась здорова дівчинка. Фельдшерки Тетяна ТЯСКО та Лариса КУЦИН провели всі необхідні маніпуляції і доправили маму з новонародженою до Тячівської лікарні.
Друга дитинка – хлопчик – народився у швидкій в Ужгороді перед самими дверима пологового будинку. Як не поспішали наші медики доставити в медзаклад 18-річну породіллю із села Галоч, однак немовля не чекало…
«У юної мами це вже другі пологи», – розповіла лікарка Марія ТРОЯН. «Коли нас викликали, то перейми були кожні дві хвилини. Пологи стрімко розвивалися. Разом з фельдшеркою Уляною ГРИГОР’ЄВОЮ та водієм Степаном КРУПОЮ зробили все, що належить в таких випадках. Малятко народилося в автомобілі швидкої, прямо під стінами пологового. Все відбулось швидко і без ускладнень. Маму і новонародженого передали під опіку медиків пологового».
🥰🙏Дякуємо нашим медикам за професіоналізм і оперативність!
☝️‼️ 103 нагадує : ШО ПОТРІБНО ЗНАТИ, якщо пологи розвиваються стрімко, а до медичного закладу ніяк не дістатись:
✅ Зберігайте спокій. Коли ситуація виходить із-під контролю, це дуже лякає. Але паніка обставин не виправить. Намагайтеся мислити з позиції «тут і зараз» і розв'язувати питання в міру їх надходження.
✅ Пам'ятайте, пологи — природний процес, який жінки проходили у всі віки в дуже різних умовах. Дихайте і зосередьтеся на майбутніх завданнях.
✅ Якщо ви відчуваєте, що дитина ось-ось народиться, найгірше, що можна зробити – намагатися сісти в машину та доїхати до лікарні. Швидше за все, доїхати не встигнете, а народжувати в невеликому і не чистому просторі автомобіля менш комфортно і безпечно, ніж у приміщенні.
✅ Якщо ви в рухомій машині й відчуваєте потуги, зупиніться або попросіть зупинитися. Увімкніть аварійку. Прийміть максимально зручне положення.
✅ Подзвоніть у "швидку".
Повідомте оператора, де ви, який термін вагітності, кількість і тривалість перейм і будь-які інші важливі подробиці.
✅ Залишайтеся на зв'язку.
✅ Якщо ви вдома, не забудьте відчинити двері. Прийміть зручну позу, якщо відчуваєте, що дитина зараз народиться.
❗ Що робити тим, хто поруч:
▪ Допоможіть майбутній мамі лягти на підлогу або на іншу безпечну, стійку поверхню. Подбайте, щоб їй було максимально комфортно.
▪ Нагадайте їй про дихання.
▪ Підготуйте все необхідне: підійдуть подушки, ковдри, рушники, простирадла, одяг – все, що виявиться під рукою максимально чистим. Коли дитина вийде, знадобиться щось, у що її можна обернути.
▪ Якщо є можливість, вимийте руки з милом чи скористайтеся антисептиком.
▪ Притримайте голівку. Коли голова дитини з'явиться, спробуйте акуратно, без тиску її підхопити.
▪ Притримайте дитину. Не тягніть дитину за голову чи тіло. Нехай дитина та потуги роблять свою справу. Коли малюк почне вислизати, акуратно притримайте його.
▪ По можливості очистить носа новонародженого і покладіть малюка на маму шкіра до шкіри. Накрийте їх чистими сухими речами.
▪ Не перерізайте та не тягніть за пуповину. Швидше за все протягом тридцяти хвилин плацента вийде сама.
▪ Тримайте маму з дитиною у безпеці та теплі до приїзду медиків.
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар