На Рахівщині чоловік побив продавчиню, аби вкрасти алкоголь

січня 24 / 2023

На Рахівщині чоловік не просто напився і вкрав із магазину алкоголь, аби «допити», бо пересохло в горлі, але й погрожував при цьому дівчині-продавчині, навіть побив її. А в Ужгороді двоє грабіжників напали на перехожого, аби відібрати в нього чорну сумку, в якій знаходився… не коштовний скарб, чи мільйон доларів… а простий ліхтарик… При цьому нещасного ще й добряче відлупцювали.

У обох випадках грабіжники були напідпитку. Але чому ж вони не пішли додому спати, а шукали собі пригод на голову?

Детальніше про ці справи – у матеріалі «Карпатського об’єктиву».

Завалився у магазин та почав згрібати алкоголь
Уявіть собі картину. Ви перебуваєте в магазині, де продається спиртне. Раптом заходить незнайомий вам чоловік, який явно вже напідпитку… Іде напролом… Підходить до прилавку… б’є правою рукою по шиї дівчину, яка працює у торговому закладі, пошкоджує при цьому її золотий ланцюжок, який зривається і паде на підлогу, прямує до холодильника з випивкою, зухвало відкриває дверцята… та починає собі набирати пиво… І це все – серед білого дня! О 14.20 годині.

Потім чоловік чимчикує собі, як ні в чому не бувало, геть… але раптом повертається. Передумав? Так! Мало взяв? Ніхто не знає… Але він знову прямує до спиртного, вибирає горілку і зовсім не звертає увагу на клієнтку та продавчиню, ніби їх і не бачить зовсім, а ті, у свою чергу, бояться навіть слово сказати… Нарешті після цього чоловік покидає магазин.

Що відчула в той момент нещасна продавчиня? Передусім, не розуміла, що відбувається. Звісно, на місце пригоди вона викликала правоохоронців вони оперативно відшукали грабіжника. Чоловікові довелося постати перед судом.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, дії чоловіка кваліфіковано за ч. 4 ст. 186 КК України – відкрите викрадення чужого майна (грабіж), поєднаний з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров`я потерпілого, вчинений в умовах воєнного стану.

Свою провину закарпатець визнав, у своїх діях розкаявся та запевнив, що красти спиртне не збирався, просто хотів випити, а заплатити планував іншим разом…

«Я мав намір взяти у борг горілку та пиво, але оскільки продавчиня відмовила, вирішив самовільно заволодіти ними. Дівчина перешкоджала взяти пиво, тому відштовхнув її рукою в шию, при цьому зачепив золотий ланцюжок, який розірвався та впав на підлогу. Після цього я взяв з холодильника пляшку пива й пішов із магазину. Але на вулиці пляшка впала і розбилася… Тому я тому повернувся та взяв собі зі стелажа пляшку горілки. За товар не розрахувався, на вимогу заплатити за горілку не реагував і покинув приміщення. Завдану шкоду не відшкодував, оскільки не маю грошей», – запевнив він на суді.

Дівчина-продавчиня також дала свідчення і вона переповіла історію, що сталася з нею у той день, 8 серпня минулого року. Хоча матеріальну шкоду їй не відшкодовано, та претензій до чоловіка вона не пред’явила.

Суд визнав закарпатця винним у грабежі і засудив до 7 років позбавлення волі.

Напали на вулиці та силою забрали сумку
Дуже дивна ситуація трапилася в Ужгороді ще 19 червня 2019 року. Справа розглядалася кілька років і нарешті днями суд виніс вирок та розставив усі крапки над «і».

А того вечора о 21 годині поблизу однієї з кав’ярень до 57-річного ужгородця підбігли двоє незнайомців і силою забрали його сумку з особистими речами.

Як зазначили у відділі комунікації поліції Закарпатської області, правоохоронці оперативно розшукали крадіїв. Ними виявилися двоє 36-річних мешканців сіл Середнє та Худльово. Чоловіків затримали, а крадене майно у них вилучили. За фактом відкрили кримінальне провадження за статтею 186 Кримінального кодексу України (Грабіж).

Обоє злодіїв були непрацюючими та раніше судимими, тож логічно, що вдаватися до протизаконних дій для них не було чимось новим. Судимості в чоловіків були за грабіж та крадіжку. А не маючи роботи та достатньо грошей на проживання, стати на слизький шлях легкої наживи було не так уже й складно… Закарпатці мали й родини, один був офіційно одруженим, інший проживав у цивільному шлюбі.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, того вечора «перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, попередньо (усно) домовившись про вчинення злочину, а саме заволодіння сумкою із особистими речами потерпілого, без чіткого визначення ролей підійшли до чоловіка, здавили пальцями рук верхню частину лівого плеча, після чого завалили на землю, нанесли не менше двох ударів взутими ногами та руками затиснутими в кулак по лівій гомілці, правій лопатці та куприковій ділянці тулуба, внаслідок чого спричинили останньому тілесні ушкодження, які згідно з висновком судово-медичної експертизи потягли за собою розлад здоров`я строком до 6 днів».

Далі наголошується, що нещасному зловмисники нанесли не менше п`яти ударів. А після цього вирвали в нього матерчату сумку чорного кольору, в якій знаходився ліхтарик та 219.90 гривень. Із награбованим чоловіки покинули місце події.

Скоріш за все, грабіжники не знали, що у сумці, адже вдаватися до таких зухвалих дій заради звичайного чорного ліхтарика (а тоді ще й світло не вимикали, як зараз) і двох сотень гривень – навіть смішно. Проте покарання за вчинене виявилося далеко не смішним…

На початку судового розгляду обидва чоловіки провину не визнали, бо, мовляв, боялися суворої відповідальності, утім пізніше усе ж у всьому зізналися і навіть покаялися.

Ось що один із них розповів на суді:

«Того вечора ми зі знайомим проходили по вулиці. Було близько 21 години. Обидва перебували у стані алкогольного сп’яніння. На вулиці Мукачівській побачили чоловіка, який також був напідпитку і йшов нам назустріч. Ми домовилися між собою, що викрадемо в нього сумку. Її він ніс на собі, перекинувши через плече. Далі ми планували забрати її і просто втекти. Тож підійшли до нього, взяли попід руки з обох боків та повалили на землю. Після цього друг два рази вдарив незнайомця ногою в коліно та один раз кулаком в плече. Я також бив його декілька разів ногою та кулаком. Потім товариш обірвав сумку і ми почали втікати. Однак під’їхала поліція і нас затримали».

Інший грабіжник також дав свідчення.

«Ми були п’яними і побачили чоловіка, який теж був напідпитку. Домовилися, що вкрадемо в нього сумку. Підійшли до нього, взяли попід руки з обох боків та повалили на бетон. Друг після цього два рази вдарив його ногою в коліно, та один раз кулаком в плече. Я також ударив ногою та кулаком по плечу. Коли чоловік уже упав, зірвав сумку, яка була в нього на плечі. Ми почали втікати. Однак, під’їхала поліція. Правоохоронці почали нас наздоганяти і затримали», – запевнив він.

Чоловік, який став жертвою пограбування, наголосив, що і справді був п’яним, тому доволі погано пригадує обставини того вечора.

«Купив каву та йшов додому. Біля кафе до мене підійшли двоє чоловіків. Вони запропонували перевести через дорогу. Не дочекавшись відповіді, взяли мене під руки та поволокли, при цьому вхопили так сильно, що залишилися синці під пахвами. Хлопці мене побили, але не пам’ятаю, хто з них куди саме бив. Вони вирвали в мене сумку, у якій були паспорт, гроші та ліхтарик. Я встав та пішов у напрямку площі Петефі, сів у поліцейський автомобіль і мене відвезли у міськвідділ. Зрозумів, що сталося лише у поліції», – заявив він.

Як з’ясувалося, ужгородцю дуже поталанило, адже саме того вечора співробітник поліції з колегою проїжджали неподалік. Вони побачили дивну сутичку біля кафе, стали очевидцями сцени, як двоє молодиків повалили старшу людину на землю, а потім почали втікати. Тож правоохоронці їх швидко наздогнали і затримали.

«Потерпілий залишився на місці. Він або сидів, або лежав. Втікаючи, один із грабіжників впав із пивом у руках. Пляшка розбилася і він порізав собі руку. Однак встав та побіг далі. Але вже приїхала патрульна поліція та затримала його. Колега наздогнав іншого, одягнув на нього кайданки. Один з чоловіків, коли втікав, викинув сумку. Опісля ми поїхали у міськвідділ та написали рапорт про те, що відбулося. Обидва крадії та їхня жертва теж були вже там», – розповів поліцейський.

Суд визнав обох чоловіків винними і засудив до чотирьох років позбавлення волі.
Категорія : Кримінал


Залишити Коментар