Новини по нашому 285 Переглядів 0 Рейтинг

Мешканці Турянської долини на Закарпатті цікавляться долею дороги на полонину з с. Полянська Гута

червня 15 / 2024

Мешканці Турянської долини на Закарпатті, тієї, де громади масово виступають проти будівництва вітропарку на самому високогір’ї Полонини Рівної, часто цікавляться долею дороги на полонину з с. Полянська Гута через заказник загальнодержавного значення «Тур’є-Полянський».

‼️ Як ми повідомляли у березні (посилання на публікацію нижче), філія «Ужгородське ЛГ» ДП «Ліси України» тут запланувала провести рубку для розширення дороги для вивозу на полонину важкої техніки для земляних робіт та самих вітроустановок.

https://www.facebook.com/share/p/mJE864MULmCCsCXT/

Фабулою для проведення рубки у заказнику було «сухостій та аварійність дерев», який загрожував життю і здоров’ю лісників під час пожеж. Після натурного огляду вимічених в рубку дерев нашими фахівцями та надання інформації в МінДовкілля, міністерство не погодило філії «Ужгородське ЛГ» цю рубку.

Наступною фабулою лісівників стало «розчищення дороги, яка заросла». У травні цього року наші фахівці знову здійснили натурний огляд дороги та вимічених в рубку дерев. Порівнявши дані матеріалів лісовпорядкування та натурні дані, вони прийшли до висновків:

📌 стан дороги задовільний. Ширина дороги відповідає ширині, зазначеній у матеріалах лісовпорядкування, і складає 3 м.

📌 вимічені в рубку дерева є здоровими, мають прямі стовбури і добре розвинену крону. Усі дерева ростуть від дороги на віст рані 1-7 м, більшість з них відіграють берего- та схилоукріплювальну роль на ґрунтах, схильних до зсувів.

📌 цілі групи дерев, вимічені в рубку, ростуть на крутосхилах на поворотах дороги. Бажання їх вирубати пояснюється бажанням вирівняти дорогу, яка є непридатною для просування великої техніки та тягачів, зрізавши цілі схили та змінивши рельєф під приводом «розчистки дороги». Нагадуємо, що проведення таких заходів у заказнику прямо забороняється Положенням про Заказник.

📌 філія «Ужгородське ЛГ» нехтує законодавством і досі не встановила через річку мости для руху автомобільного транспорту у трьох місцях.

📌 цибулини білоцвіту весняного, занесеного у ЧКУ, локація якого була знайдена у березні вздовж дороги, були викопані.

‼️ В обох варіантах обґрунтування вирубки дерев вздовж дороги у межах загально зоологічного заказника загальнодержавного значення причина рубки є надуманою, дані, викладені в обґрунтуванні, не відповідають ні матеріалам лісовпорядкування, ні ситуації в натурі.

Через те, що філія наразі не отримала лімітів на рубку дерев і не може здійснювати масштабних робіт з розширення дороги, це питання поки-що поставлено на павзу. Ми і надалі буде слідкувати за ситуацією та інформувати про неї відповідні контролюючі структури.



Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар