Новини по нашому 381 Переглядів 0 Рейтинг

Заповідні масиви Карпатського біосферного заповідника вкриваються первоцвітами

березня 05 / 2024

Щороку першими проявами весни є поява першоцвітів.🥀 Вони кольоровими промінчиками виглядають на лісових галявинах та гірських пагорбах, вкриваючи їх мальовничими килимами. Першоцвіти – ранньовесняні квіти, що розпускаються ще до появи листків на деревах. Природа їх розмальовує у яскраве забарвлення, яке неможливо не помітити на тлі темного лісового покриву чи залишках снігу на пагорбах гір. Також їх ще називають ефемероїдами, що в перекладі з грецької означає «скороминучий», «швидкоплинний», адже період їхнього цвітіння дуже короткий.
Ці рослини мають не тільки естетичне значення, але відіграють важливу роль у природі:
🪻 нектаром квітів ласують бджоли, джмелі, метелики;🦋
🪻 мурахи поїдають насіння;🐜
🪻 мають лікувальні властивості.👩‍🔬
На заповідних територіях Карпатського біосферного заповідника вже активно розквітають первоцвіти, що пов’язано з досить високими температурними показниками в лютому☀️, але розвиток ранньоквітучих рослин на різних територіях не є рівномірний. Якщо Долина нарцисів, що має висоту 180-200 н. р. м., вже рясно вкрита білоцвітом весняним та шафраном Гейфеля, то в Широколужанському відділенні, що знаходиться значно вище і характеризується нижчими температурами, тільки починають з’являтися листочки та бутони. А от схили Марамороських гір ще вкриті потужною товщею снігу❄️ і первоцвіти тут розквітнуть значно пізніше.
Навесні життя починає вирувати і вабить людей на природу, до лісу 🌲🌳милуватися квітами-первоцвітами. Іноді рука так і тягнеться зірвати та скласти їх у букет. Та не поспішайте зривати рослини, адже збирання первоцвітів дуже шкідливе:
🌷 зривання квітів не дає рослинам утворювати насіння;
🌷 ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла і бруньки;
🌷 виривання з цибулиною призводить до повного знищення рослини;
🌷 виривання стеблини з трьома первоцвітами, означає, що ви знищили 40-60 насінин, які дали б життя новим рослинам.
Більшість ранньоквітучих весняних рослин занесено до Червоної книги України📕, є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення❗️
Запрошуємо всіх поціновувачів прекрасної карпатської природи відвідати Долину нарцисів, вкриту білим килимом весняного білоцвіту, прогулятися мальовничим маршрутом Кузію.
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар