Новини по нашому 850 Переглядів 0 Рейтинг

"Не задобрюйте нечисть, моліться Богу": чи підтримують закарпатці гелловінський маразм?

жовтня 29 / 2023

Традиційно щороку, 1-го листопада, в Україні готуються до важливої дати — Дня пам'яті померлих. До цього часу в усіх регіонах відвідують могили покійних родичів та прибирають кладовища.



На жаль, з кожним роком в Україні ховають усе більше людей. І Закарпаття — не виняток. Серед померлих дуже багато юних солдатів, що полягли за Вітчизну у боротьбі і рашистами. Тож останні роки день відзначення пам'яті усіх померлих є одним з особливих. Усі небайдужі запалюють свічку і на могилах захисників.

Жителі області віддавна цінують автентичні традиції. Вони стосуються і поминальної дати 1-го листопада. За словами краян, закарпатці ніколи не святкували "розрекламований" за кордоном "страшний" Гелловін. Це свято не наше, і звичай із задобрюванням усілякої нечисті в ніч Дня всіх святих — теж нам чуже. Тому багато старших людей проти всіляких веселощів, ярмарок з перевдяганням в костюми відьм, упирів, кажанів тощо. - Я проти Гелловіна. Це є не наше, й воно взагалі непотрібне, вважаю. Маразм якийсь, а не свято, — вважає пенсіонерка пані Марія. - У нас його не святкують, більш того церква його не одобрює. Наше свято День пам'яті померлих (Усі святі, як називають на Закарпатті) 1-го листопада його святкуємо здавна й до цього часу.

Йдемо на могили, ставимо квіти й запалюємо свічку або ж лампадку за світле царство померлих. Молитися Богу потрібно, а не кликати всяких чортів на якийсь там Гелловін, — відзначає Марія. - Хоч молодь деяка останнім часом переймає західну моду, страшилок їм мало. А в Україні війна — то найбільша страшилка... На жаль, не має кому пояснити сучасній молоді істину свята Дня пам'яті померлих, — із сумом каже пані Олена.

А ось як реагують на Гелловін у мережі Фейсбук.
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар