Новини по нашому 1 388 Переглядів 1 Рейтинг

Закарпатки активно шукають чоловіків у Китаї, США та Чехії

жовтня 01 / 2022

А також активно одружуються із військовими


В Ужгороді долі поєднали двоє військовослужбовців – Олександр та Надія
В Україні, як свідчать дані статистики, за перші пів року зареєстрували рекордну за останні 7 років кількість шлюбів – 103 903. Тобто, у важкий воєнний рік на цілий 21% людей одружилося більше, ніж у минулому, багатому на локдауни. Також цьогоріч у країн набагато менше розлучень, ніж раніше. Та це й зрозуміло, багатьом зараз зовсім не до з’ясовування стосунків. Але чи такою ж є ситуація на Закарпатті? Чи наші земляки так само почали активно одружуватися і майже перестали розлучатися? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Закарпатці дійсно активно одружуються
За перше півріччя 2022 року на Закарпатті утворилися 3385 родини, а розпалися 124 сім’ї. Однак щодо розірвання стосунків – то це дані лише ДРАЦСів, більшість пар мають дітей і розлучаються через суд.

Цікаво, що більшість шлюбів уклали за час війни – понад 2,4 тисячі. Про це повідомляє заступник начальника Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в області Михайло Думнич.

За аналогічний період 2021 року у області було зареєстровано на 20% менше одружень – 2 750. Спрощеною процедурою одруження для військовослужбовців у нашому краї скористалися 60 пар.

На позитивну статистику одружень у цьому році суттєво вплинули і внутрішньо-переміщені особи, які активно поєднували долі на нашій території у перші дні війни.

Ужгородки одружувалися не лише з українцями, але й із з китайцями та американцями
Найбільше в області шлюбів зареєстровано в Ужгороді. Наприклад, станом на серпень цього року у обласному центрі побралося вже більше тисячі пар. Активно одружувалися наші земляки і в рамках проєкту «Шлюб за добу». В Ужгороді протягом січня-липня 2022 року було украдено 286 таких шлюбів.

Брали собі наші землячки за чоловіків не лише закарпатців. Наприклад, з ужгородками ставали на рушничок долі чоловіки з інших областей України, громадяни Китайської Народної Республіки, Чилі, Румунії, США, у нас одружувалися вимушені переселенці з Харкова, Запоріжжя та інших куточків держави.

Ситуація у районах суттєво відрізняється
Якщо в Ужгороді картина алогічна загальноукраїнській, то у районах справи йдуть трохи в іншому ритмі.

Наприклад, у Хусті ситуація з одруженнями зовсім інша, як і з розлученнями також.

Про це повідомляє начальниця Хустського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Хустському районі Оксана Росоха.

«Коли бомбардували Київ, Харків, на початку війни, до нас приїхало багато внутрішньо-переміщених осіб. Вони прожили разом і по 20 років. Утім, коли з’явилася загроза життю. Зрозуміли цінність стосунків. Вони дуже активно реєстрували у нас шлюби у той період, за їхній рахунок маємо досить непогану статистику, – каже вона «Карпатському об’єктиву». – У той же час у нас залишається багато нерозглянутих заяв, оскільки з початком активної фази військових дій багато хто покинув країну».

Як наголошує очільниця районного ДРАЦСу, якогось піку шлюбів у Хусті так і не сталося.

«Візьмемо статистику. Якщо за І півріччя 2020 року одружилися 264 пари, у минулому році – 378, то станом на зараз (не за півріччя) – 382 особи. Як бачимо, рекордної кількості шлюбів немає. Через нас торік розлучилося 23 пари, а цьогоріч – уже 32. Тобто – ще більше, а ще – не кінець року. За рішенням суду за минулий рік маємо розлучення 239 сімей, у 2022 – вже 196. Тому говорити про зменшення динаміки розпаду родин також не можу», – запевнила вона.

За словами Оксани Росохи, у Хусті також часто одружуються військові. А ще хустянки поєднували долі з чехами. Таких шлюбів цьогоріч було, правда, було тільки 3.

Багато пар узаконювали стосунки у віці понад 50 років. Наймолодшою ж нареченою була 16-річна дівчина.


Закарпатці Михайло та Катерина вирішили не зволікати з одруженням
Ідеальна дружина: мовчазна, не просить грошей і задовольняє всі бажання
Та якщо у нас шлюби укладають лише традиційні, у світі почали одружуватися і з роботами, і з цапами, і навіть із горщиками…

Наприклад, китайський інженер Чжен Цзяцзя сам створив для себе жінку, як кажуть, своїми руками. Він зібрав робота і поєднав із нею долю. Китаєць переконаний, що його суджена набагато краща за звичайну дружину, вміє прати, мити посуд, виконувати різні домашні обов’язки. А ще – ніколи не свариться, не критикує і завжди мовчить.

Іншим шляхом пішов еко-захисник Річард Торрес з Перу. У нього не одна обраниця, а одразу три – з Колумбії, Мексики і Гватемали. Чоловік взяв шлюб із деревами, аби таким чином врятувати їх від вирубок.

А письменник зі США Девід Сікорські переконує, що його дружина найсмачніша у світі. Та й не дивно, адже його жінкою стало буріто – бутерброд у лаваші. Кохану собі він вибрав у кафе і пояснив друзям, що йому набридло витрачати час на пошуки дівчини. На знак одруження чоловік влаштував шикарну фотосесію. Світлини виставив у соцмережі і підписав їх: «Єдина і справжня любов».

А Чарльз Томбе із Судана повів під вінець цапа. Його шлюб, щоправда, був не добровільним, а вимушеним. Чоловіка «застукали» під час близькості з твариною і змусили узаконити стосунки. У тій країні такі закони, що він ще й мав виплатити придане господарю тварини, оскільки цап був не його, а мав іншого власника.

Не з любові взяла шлюб і Сальвіта з Індії. Вона змушена була поєднати долю з глиняним горщиком. Так склалося, що в день весілля її наречений вимушено затримався на роботі, а він був офіцером прикордонної служби Тибету. Гості ж зібралися і вимагали свята. Тож дівчину змусили приклеїти світлину хлопця на горщик і провели церемонію одруження.

А ось листоноша із Німеччини навпаки – страшенно любив свою домашню кицю і вважав її найкращою подругою. Утім одного разу кішка занедужала. Чоловік звернувся до ветеринара і почув сумні новини – лікар виніс вердикт: хвороба смертельна. Тож нещасний вирішив одружитися з кішкою. Утім узаконити стосунки у відділі реєстрації шлюбів відмовилися. Та листоноша придумав свій варіант виходу із ситуації. У нього була знайома акторка, яка й виконала роль священника. І хоч таким чином, але чоловік таки одружився з улюбленицею.

Подібних кумедних і не дуже випадків одружень у світі дуже багато.

Як розлучаються в інших країнах
В Україні розірвати стосунки досить просто. Але всюди різні закони.

Скажімо, в Філіпінах, аби розлучитися, подружжя повинне отримати для цього спеціальний дозвіл або в президента, або в Сенату. І дають його далеко не всім парам.

А ось у Греції, якщо чоловік чи дружина не дають згоду на розлучення, їм навіть після розриву стосунків дозволяють залишатися поруч із партнером.

У Італії донедавна розлучитися було дуже складно. Там процес складав близько трьох років. Протягом цього часу узгоджувалися різні спільні майнові питання та вирішувалося, із ким будуть проживати діти. Лише нещодавно процедуру полегшили і зараз вона займає близько року.

У Франції абсолютно усі розлучення відбуваються через суд. У них, як у нас, розірвати стосунки через ДРАЦС, неможливо. При цьому, для розлучення потрібна взаємна згода обох – і чоловіка, і жінки.

У Німеччині шлюб розірвати нескладно, але там дуже ретельно підходять до питання аліментів і вираховують, як у нас кажуть кожну «копійчину».

У Японії ж із приводу розлучення багато хто влаштовує святкування, яке за масштабами аналогічне весіллю. На ньому колишні розбивають обручки молотком і кидають їх у горлянку глиняної жаби – як символ нового вільного і щасливого життя.

Утім як би не розлучалися у світі, хочеться, щоб закарпатські родини були надійними і міцними, щоб у парі наші земляки жили довго і у злагоді.

Марина АЛДОН
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар