Новини по нашому 4 524 Переглядів 3 Рейтинг

На Рахівщині "Половик" у місцевих жителів краде курей

вересня 15 / 2022

На Рахівщині у високогірних селищах Яструб, або як місцеві звикли його називати “Половик” внадився красти курей.


– Щодня на одну курку менше, потім на дві. Шукала кури й попри дорогу і попід берег. Думала може вибігла на дорогу машина збила та викинули. Або щось їх їсть. Але все-таки, один раз почула сильний, крик курей вибігла і побачила у повітрі мою курку яку вкрав “Половик”. От і зрозуміла куди поділися всі мої кури – розповідає пані Оксана. До розмови приєдналася і сусідка, яка розповіла що і в неї також “Половик” краде кури.

–Різні варіанти я придумувала, щоб вберегти домашню птицю, і чучало зробила, і лєнти натягнула над курником, пакети розвісила по деревах, щоб вітер ними шевелив, та щоб відлякував наглого злодія, та все одно примудрявся вкрасти курку. Хіба що сидіти цілий день біля курника і відганяти, але так на жаль не мож, бо і на роботу ходити треба, – розповіла пані Олена.

У Карпатах Яструб знаходиться під охороною, полювання на нього заборонене. Тож місцевим жителям, нічого не залишається як добре обдумати як захистити свою птицю.

До речі цікавий факт у Норвегії повністю знищили яструбів, щоб збільшити поголів’я білих куріпок. Вийшло ж навпаки — зникли яструби — катастрофічно почали вимирати куріпки. Вони помирали від хвороб, яким яструби не давали поширюватися, виловлюючи хворих птахів.

У яструба у природі є і вороги, їх звичайно не так вже й багато, лисиці, куниці та інші хижі ссавці і тільки вони можуть “розібратися” поласувати яструбом, якщо той зазівається але таке відбувається дуже рідко.

Яструбів є три види: великий, малий і коротконогий. Широко розповсюджені яструби великий і малий. Молоді Яструби схожі на канюків, тому їх часто плутають. Але на Рахівщині добре знають що Канюки до такого злочину нічого не мають, шкоду місцевим вони не роблять, хіба що мишей можуть ловити. А от Яструби “Половики” живуть у лісах які поряд з населеними пунктами. Дуже спритні, маневрені. Легко і швидко літають між деревами, що є їх характерною прикметою. Полюють із засідок, ховаючись у кроні дерев. Вибравши жертву, нападають несподівано і стрімко. Живляться переважно птахами. Часто полюють у дворах людських осель: малі яструби ловлять горобців, синиць та інших дрібних птахів, а великі — свійську птицю, завдаючи значної шкоди птахівництву. Великий яструб — саме той птах, який дійсно шкодить людям.


Цікаві факти

–У деяких місцях під гніздами яструбів селяться маленькі колібрі. Справа в тому, що колібрі не представляють для яструбів гастрономічний інтерес, зате їх природні вороги: сойки та білки – навпаки, дуже навіть представляють. Таким чином, колібрі з допомогою яструбів оберігають себе від білок.

–Батьківський зв’язок з дорослішанням пташенят обривається повністю, якщо вже дорослий яструб по старій пам’яті наблизиться до батьківського гнізда, його батьки проженуть його немов чужинця.

–Стародавні греки та єгиптяни шанували яструба як священну тварину, а його вбивство вважалося кримінальним злочином.

–Здавна люди навчилися використовувати яструба для полювання на перепелів та фазанів
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар