Новини по нашому 2 286 Переглядів 3 Рейтинг

Наслідки війни: На Закарпатті залишилося менше 100 тисяч угорців – Ласло Зубанич

березня 27 / 2022



За місяць з початку російської агресії з України виїхало понад 3,5 мільйона людей, багато із них через Закарпаття до Словаччини, Румунії та Угорщини. Але щонайменше двісті тисяч внутрішньо переміщених осіб прибули на Закарпаття, не бажаючи виїжджати за кордон, в очікуванні закінчення війни.

Тим часом маса угорців Закарпаття також покинула країну – одні перебралися до Угорщини, інші в різні країни Західної Європи, пише Telex.

П’ять років тому на Закарпатті було проведено демографічне дослідження, яке виявило, що в області проживає 120-130 тисяч угорців, що майже на 15 відсотків менше, ніж двадцятьма роками раніше.

30 тисяч угорців виїхали з України
У 2022 році кількість закарпатської угорської меншини може зменшитися до 100 000 і навіть менше, адже через війну, близько 30 000 угорців виїхало за межі країни.

Історик, професор Ласло Зубанич, який очолює Демократичну спілку угорців Закарпаття (UMDSZ) вважає, що звісно, частина угорців, які зараз покинули країну, повернеться, але, за його словами, після врегулювання ситуації кількість угорців на Закарпатті зменшиться – їх залишиться менше ста тисяч.

“Раптово, за такий короткий час, такого переселення ніколи не було в історії. Навіть зміна режиму чи війна (що розпочалася) у 2014 році не мали такого драматичного ефекту. Була, звісно, постійна еміграція, незначне переселення, 1-2 тисячі людей на рік, але ця війна зараз практично (зменшила) на одну третину нашу громаду”, – каже Зубанич.

За його словами, у першу чергу виїхали чоловіки призовного віку, які не бажали брати участь у війні. Але багато хто давно вже планував спробувати щастя в іншому місці, а тепер війна стала останнім поштовхом для цього рішення.

Утім були й такі, які з переляку поїхали на кілька днів у ближню частину Східної Угорщини до родичів та знайомих. А побачивши, що на Закарпатті залишається мирне життя, почали повертатися.

За словами Зубанича, серед тих, хто залишився, є чимало тих, хто через свій вік вже не може працювати у комунальній службі, в органах місцевого самоврядування, у навчальних закладах. Навіть при умові що вдасться відновити навчання у школах, питання буде в тому, чи залишилося достатньо дітей шкільного віку серед місцевих угорців.

“Ми і зараз ледве досягаємо українського державного стандарту, щоб зібрати повні класи для початку навчання”, – каже Ласло Зубанич.

Більшість угорців Закарпаття мають угорське громадянство, навіть якщо вони не мають постійної адреси (прописки) в Угорщині. Зараз багато хто з тих, хто виїхав, отримає такий документ разом із соціальним забезпеченням, що дозволить їм остаточно закріпитися в Європі.

“У багатьох випадках угорське громадянство тепер стало їхнім рятівним колом, дозволяючи легко перетинати кордон і бути звільненими від призову”, – зазначають журналісти Telex.
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар