Новини по нашому 2 244 Переглядів 0 Рейтинг

Закарпатець вивів рослину, яка допомогла розбагатіти (ФОТО)

жовтня 19 / 2020
Генріх Старатон із Ужгорода продає саджанці ківі. За один просить від 230 грн. Зараз його саджанці купують фермери для масового вирощування.

«Коли був дитиною, то ківі у нас не ріс. Як тільки ця ягода з’явилась у магазинах, вона привернула до себе увагу. Але всіх цікавив ківі, щоб поїсти, а мене цікавило, як виростити цю рослину в Україні. Тому ще як був студентом, детально вивчав її біологію, походження та особливості вирощування. Тоді ми з батьком взялися проводити селекційні роботи, і згодом нам вдалося отримати рослину, яка мала потрібні нам якості: морозостійкість і хороший результат плодоношення. Цей сорт я назвав на честь свого батька «Ківі Карпат Стратона Валентайн»».

Саджанці вирощують в контейнерах. Це дає можливість продавати їх майже цілий рік.

«Попит на саджанці щороку зростає. Зараз ними зацікавились великі агрогосподарства. Займатися ківі вигідно. З куща збирають 50-60 кг плодів, які зберігаються у холодильнику до року. Також створив унікальний напій із плодів — ківовицю. Це горілка, яка виготовляється з перестиглих ківі, по типу сливовиці. Від нього не болить голова. А коли цю горілку налити в дубову бочку і вистояти то напій на смак нагадує дорогий віскі. В мене були цінителі напою і наосліп ніхто не вгадав, що то не сортове віскі», — каже чоловік.

Пригадує, що спершу бізнес на саджанцях був невдалим. Рослин продавали мало, а ціна була смішна по 10 грн за штучку. Згодом інтерес до цієї культури виріс.

«Зараз у сезон продаю п’ять-шість тисяч кущів. Наші українські саджанці можна знайти також і за межами країни: від США, Італії та Румунії до азіатських країн. Крупних клієнтів завжди підтримую і консультую щодо вирощування і поливу. За потреби виїжджаю на плантації», — розповідає Стратон.

Плоди із ківі, які ростуть в Ужгороді можна купити в місцевих магазинах. На смак воно схоже на закордонне ківі.



Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар